tirsdag 5. november 2013

Ville vesten er nesten som før (10)

Jeg har skrevet en del stygt om seriebladet Fantomet. Det jeg ikke har sagt noe særlig negativt om er bi-seriene i bladet. Skjønt det er en del forskjellig negativt en kan si om f.eks. Mandrake. På 70-tallet var det langt mellom serier det var verdt å lese og det store lyspunktet var Stan Lynde`s Rick O`Shay. En avisserie som vekslet mellom det lunt humoristiske og en mer «tradisjonell» westernserie. Flere av seriens figurer er å anse som rene karikaturer og allikevel virker de overbevisende nok når det dramatiske drar seg til. Stripen så dagens lys i 1958 og gikk inn i 1981. Da hadde Lynde trukket seg fra det hele i 1977 og syndikatet, som eide rettighetene, hadde fortsatt med bl.a. Alfredo Alcala (Swamp Thing, Savage Sword of Conan) som en av tegnerne.
Rick O`Shay er visesheriff i en by som er så liten at den kan kun ha en halvveis sheriff. I byen Conniption bor han sammen med kona og bestevennen er revolvermannen Hipshot Percussion. Blant flere originale innbyggere er vel guttungen med navnet Quyat Burp en av de som skiller seg mer ut. Nærmeste nabo er indianerreservatet og her råder høvding Crazy Quilt (og han bør være en karikatur) og hans tiltalende, men ikke altfor vakre datter Moonglow. Lynde hopper også frem og tilbake i tid. Handlingen er lagt til tiden etter borgerkrigen og allikevel kjører høvdingen bil med bensinmotor. Men det var i grunnen de lengre historiene som fascinerte meg mest og når Hipshot dreper Rick så topper det hele seg.
Nå er ikke jeg sikker på hvor mange historier som i alt ble trykket i Fantomet, men det ble en god del. I tillegg ble det utgitt en pocketbok i serien Serie-Pocket (nr. 121-Snikskytteren). Mer enn dette kjenner jeg ikke til utgitt på norsk. Så var det bare å nevne at to av de aller beste westernseriene, Goscinny og Morris Lucky Luke og Jason Aaron og R.M. Guera`s Scalped ikke vil bli nevnt i disse innleggene.

Ingen kommentarer: