tirsdag 15. september 2015

En hver landkrabbes mareritt

Det er en stund siden jeg leste Karel Capeks Salamanderkrigen. Om disse fremmede vesenene som plutselig dukket og endte opp med å frata menneskeheten fastland. Trøsten her var at blant disse salamanderne var det også en korporal ved navn Hitler og at denne kunne sette salamanderverdenen i brann. Scott Snyder og Sean Murphy`s The Wake er tuftet over noe av den samme lesten. Skjønt her er det snakk om en undersjøisk rase, som har vært våre fiender siden altfor lenge siden, og deres agenda er å gjøre tørt land til hav.


En av hovedpersonene i denne serien er Dr. Archer. Hun er spesialist på hvaler og disses kommunikasjon med hverandre. Hun blir bedt om å delta i et ultrahemmelig prosjekt sammen med spesialister fra andre fagfelt. Prosjektets hovedkvarter er lagt til en undervannsbase utenfor kysten av Alaska. På en dybde slike installasjoner vanligvis ikke skal kunne befinne seg. Og det er her homo sapiens igjen blir konfrontert med denne urgamle fienden. Og det blir klart at global oppvarming ikke er menneskehetens største problem.
Sean Murphy`s Punk Rock Jesus og hans og Grant Morrison`s Joe the Barbarian har jeg skrevet om og Murphy`s stil har ikke blitt mindre særegen her. En annen serie verdt å nevne er miniserien Hellblazer: City of Demons skrevet av Si Spencer (Books of Magik og The Vinyl Underground). Scott Snyder slo igjennom med Vertigo-serien Amercian Vampire og har i de siste årene vært travelt opptatt med å få Batman til å fremstå som galere enn de som allerede har en cellepå Arkham Asylum, sier noen av kritikerne hans. Hva vet vel jeg? Uansett har disse to sammen laget en glimrende serie og det er vel kanskje derfor serien i 2014 ble tildelt en Eisner Award for beste avsluttede serie.

Ingen kommentarer: