tirsdag 22. september 2015

Kunsten? Hvem er det å gå på hjemmebesøk til?

Med et navn som Fante Bukowski er det rimelig at den som har gitt seg selv dette navnet som en ny dåpsgave har en ambisjon i livet. Slik er det da også for hovedpersonen i Noah van Sciver`s lille pocketbok utgitt på Fantagraphic books. En serie som tar for seg vanskelighetene med å slå gjennom som forfatter og innse at en fullstendig mangler talent. John Fante (1909-1983) og Charles Bukowski (1920-1994) brukte sine forfatterskap på å beskrive skyggesidene ved livet i USA og skapte den litterære subsjangeren «dirty realism». Et annet fellestrekk ved disse to forfatterne var at de store deler av livet var bosatt i Los Angeles området.

Fante selv har sagt opp jobben i farens advokatfirma. Gitt seg selv friheten til å finne forfatteren han vet han er. Og mens han venter på inspirasjon er det Van Sciver viser oss en håpløs wannabe. En som er den eneste som tror på sin egen fortreffelighet og ikke evner å innse egen utilstrekkelighet. En som allerede er i ferd med å bli a legend in his own mind. Denne personen som omgåes de samme typene en Fante eller Bukowski ville gjort og ikke er i stand til å se historiene, han skulle ha skrevet, utspille seg rett foran seg. Når han først får noe publisert er det et dikt. Hans betaling er et av numrene det blir trykt i og da er det hele 23 eksemplarer tilbake. Fante Bukowski er spekket med sitater fra virkelige forfattere og det vi vises er bare fragmenter av livet denne lissom Bukowskien lever og det gjør Fante Bukowski til en bok vel verdt å lese.

2 kommentarer:

hanne sa...

hei!
jeg skal kjøpe en tegneserie til min mann (som elsker alt av don rosa, Bone, Jason, Fables, osv) -- hva synes du jeg bør satse på? har blitt anbefalt Saga eller The Unwritten - hvilken av disse ville du isåfall anbefalt?

Lars Gundersen sa...

Da ville jeg utvilsomt ha kjøpt Saga. Unwritten startet glimrende, men ble vel tåkete etter en stund. Utenom det ville jeg ha kjøpt Neil Gaiman`s The Sandman, hvis da han ikke allerede har lest den og sjansene for det er jo store, men hvis ikke, kanskje en av de beste seriene ever. Og få ham til lese Carl Barks og ikke det nest beste representert ved D. Rosa.