onsdag 15. april 2009

En sjelden rose. En amerikansk sosialist ?



Howard Chaykin har alltid vært et uromoment innenfor det amerikanske tegneseriemiljøet. Han ville vel blitt tidd i hjel hadde det ikke vært for at han er en glimrende tegneserieskaper. Han slo gjennom med et brak i 1983. Da kom hans serie American Flagg på First Comics. Noen år senere kom den mer eksperimentelle Time2. Han avsluttet åttiårene med å lage oppdaterte versjoner av The Shadow ( en pulp ”helt” skapt av Walter B Gibson og modell for bl.a. Fantomet og Batman) og Will Eisner`s Blackhawk. Disse to miniseriene skapte en del kontroverser blant leserne. En del mente at Chaykin`s behandling av disse figurene grenset til helligbrøde. Mer om det i et annet innlegg.


På nittitallet gjorde Chaykin en del forskjellige ting hos forskjellige forlag. Han startet også serien Cyberella på DC`s nystartete Helix imprint(finner ikke et ordentlig norsk ord for dette). Cyberella gikk inn etter 12 nr. Og så kommer jeg til serien jeg skal skrive om i dag.

Vi har kommet til begynnelsen av 2001 og Chaykin har gått i kompaniskap med David Tischman. Sammen hadde de allerede skrevet manus til flere enkeltutgivelser. Så i 2001 kommer serien American Century. Dette er en moderne utgave av serier som for eksempel Milton Caniff `s Terry and the Pirates og Steve Canyon. Chaykin sa selv om serien at dette var den venstrevridde utgaven av Steve Canyon. Hovedpersonen er Harry Block, tidligere flyver under 2. verdenskrig, og nå havnet i et kjærlighetsløst ekteskap i det amerikanske forstadshelvetet. Han får en genial ide og faker sin egen død og gjenoppstår som eventyreren Harry Kraft. Først går turen til Guatemala med korrupte politikere, gerilja, internasjonale selskaper og en god dose kald krig. Senere havner Kraft i Hollywood og Joe McCarthy er i ferd med å gjøre sin inntreden. Enda lenger ut i serien bosetter han seg i Paris og involveres kunstforfalskninger. Dessverre kommer det ikke mer enn 27 hefter før serien blir kansellert av Vertigo. Allikevel rakk det å bli en minneverdig serie og den anbefales på det varmeste. Biblioteket har de to første og eneste samlingene.

2 kommentarer:

Jo sa...

Chaykin er nå aller best når han både skriver og tegner selv, men American Century var bra. En del episoder kom på norsk i Agent X9 for noen år siden (riktignok i sort/hvitt). Chaykins versjon av Shadow kom i Thriller rundt 1989/90. American Flagg! var helt klart gjennombruddet, men han var ikke et helt ubeskrevet blad før den tid. Noen episoder av Fafhrd and the Gray Mouser kom til og med på norsk i Gigant på 70-tallet. Det var vel også Chaykin som tegnet albumet med serieversjonen av den første Star Wars-filmen. Slik jeg husker det er de tidligste numrene av American Flagg! fremdeles det beste han har gjort, med forbehold om at jeg ikke har lest dem siden de kom på 80-tallet, og at jeg heller ikke har lest alt det som har kommet de siste årene (han har vært temmelig produktiv etter American Century).

Lars Gundersen sa...

Den første historien tegnet av Chaykin på norsk, som jeg vet om, er en historie i Lynvingen 12 (eller 10 ?) 1974. Den holdt ikke samme standard som de senere seriene. Jeg har lest i et intervju hvor han selv mener at det meste han gjorde på syttitallet holdt en rimelig dårlig standard. Det er vel først med Cody Starbuck i antologien Star Reach og adapsjonen av Alfred Bester`s bok The Stars my destination, i Heavy Metal, at han virkelig begynte å finne sin egen stil. Han samarbeidet også med Michael Moorcock og Samuel R Delany etter den. Litt av samarbeidet med Delany ble utgitt på norsk i Epic nr. 1 1983.