søndag 25. oktober 2009

En ikke altfor nøye gjennomgang av Blueberry utgivelser

Noe av det mest amerikanske en kan tenke seg er historiene fra det ville vesten. Hvor menn var menn og de fleste utearbeindende kvinner prostituerte (faktisk en veldig høy prosentandel). Da er det litt merkelig at den beste western tegneserien er fransk. Nærmere bestemt historiene om Mike S Blueberry.
Den 31.10. 1963 dukket denne figuren opp i bladet Pilote første gang. Skapt av forfatteren Jean-Michel Charlier (1927-89) og tegneren Jean (Moebius) Giraud. Hans opprinnelige navn var Mike S Donovan og han var sønn av en sørstats plantasjeeier. Etter å ha hjulpet en slave med å flykte blir han selv tvunget til det samme. Han unnslipper og ender opp som soldat i nordstatshæren ved borgerkrigens utbrudd og tar Blueberry som etternavn.


Nå har ikke jeg tenkt denne gangen og ta for meg alle Blueberry albumene som er kommet ut. Bare liste opp de forskjellige seriene det er om ham. I kronologisk rekkefølge blir det som følger : Den unge Blueberry består av tre album med kortere historier. Her er det opphavsmennene som står for tekst og tegning. Hvis jeg husker riktig var det slik at disse var ment for en pocketbok lignende utgivelse, men endte opp i albumformatet.

Så er det serien Blueberrys unge år. Her er det kommet 15 album på fransk, men bare 9 av dem er utgitt på norsk. De to og en halve første albumene er skrevet av Charlier før han gikk bort. Den som overtok var Francois Corteggiani og han har skrevet de resterende albumene. Tegneren på de 6 første var New Zealandske Colin Wilson (Judge Dredd og Rael) og de 9 siste har Michel Blanc-Dumont (Jonathan Cartland og Colby) tegnet. Marshall Blueberry kom med tre album. Forfatteren her var Jean Giraud selv og de to første er tegnet av William Vance (Kodenavn XIII og Bruno Brazil m.m.). Det siste var det Michel Rouge (Red Kelly) som tegnet.



Hovedserien er jo Løytnant Blueberry. Her er det til nå kommet 28 album og alle disse er kommet på norsk. Charlier rakk å skrive manuset til de 23 første og etter det har Giraud hatt ansvaret for tekst og tegning. Da skal en ha kommet opp i 49 album alt i alt. De kan nå kjøpe samlet i bøker og hvor 17 av disse er kommet til norsk til nå i serien Legenden om Blueberry. Skal en først lese Blueberry kan en godt nøye seg med og bare lese Løytnant Blueberry siden de fleste av de andre albumene blir nokså bleke kopier av originalen


3 kommentarer:

Jo sa...

I denne sammenheng bør kanskje også Jim Cutlass nevnes. Det er en westernserie skapt av Charlier og Giraud. De lagde bare et album, men Giraud har skrevet seks til, alle tegnet av Rossi. De fire første er utgitt på dansk.
Ellers ble, så vidt jeg vet, i hvert fall historiene i første nummer av Den unge Blueberry opprinnelig publisert i lite format i Frankrike, i en pocketutgave av Pilote. Det er flere slike pocketserier på fransk som dels består av omredigerte albumsider og dels av spesiallagde historier. Tempo fikk sin egen slik serie her i Norge med to nummer av Jet-boken på begynnelsen av 70-tallet. Et annet eksempel er Lucky Luke ekstra fra 1980 der slike serier med Lucky Luke ble utgitt i sitt opprinnelige format.

Lars Gundersen sa...

Hva var det disse to Jet-bøkene inneholdt av serier ? Kan ikke huske å sett dem i det hele tatt. Når det gjelder Jim Cutlass så ble det første albumet utgitt på norsk i 83 / 84 i Colt og de 2 (?) neste albumene kom i Caliber på nittitallet. Semic hadde vel og en serie hvor de ga ut album i pocketformat, Blåjakkene, Sprint og Franquins sorte sider.

Jo sa...

Jet-bøkene inneholder stort sett velkjente Tempo-serier som Mark Breton, Dan Cooper og Allan Falk. To og to sider er i henholdsvis sort/hvitt og farger så historiene er bare halvveis i farger, på samme måte som noen Tarzan-pockets fra samme tid.
Semics pocketserie baserer seg på en annen fransk pocketserie enn de jeg siktet til. Den er basert på J'ai Lu, en fransk pocketserie med både vanlig skjønnlitteratur og tegneserier. Jeg er ganske sikker på at disse bare inneholder tidligere utgitt materiale.
De pocketseriene jeg tenker på er større og dermed bedre egnet både for nye historier og ombrekking av albumsider. Den mest kjente av disse (i hvert fall for meg) er Dargaud 16/22, utgitt av Dargaud i formatet 16x22 cm. Mange av Dargauds mest kjente titler kom i denne serien (f.eks. Lucky Luke, men så vidt jeg vet ikke Asterix). Det var mest historier først utgitt som album, men også en del originalhistorier. På dansk er det kommet utgivelser hentet fra denne serien med Linda og Valentin, Achille Talon/Julius Jensen og Gotlibs Rubrique-a-brac.