mandag 26. oktober 2009

De fagre løftene og den brolagte veien til ...

Noen dager skriver jeg mer enn andre. Jeg tør helt klart ikke vurdere kvaliteten på hva som havner på papiret/bloggen etter disse manisk light skriveperiodene. Og ukritisk ser jeg meg selv som et misforstått geni og kasserer det hele. Hvem er det jeg prøver å lure ? Når det gjelder serien jeg skal skrive om i dag kjøpte jeg den innbundne utgaven når den kom med mine altfor få dagpenger.
Forrige innlegg var om The Killing Joke. Dette kom i 1988 og året etter kom Arkham Asylum : A Serious House on Serious Earth. Dette er den definitive fortellingen om asylet (asyl fra gresk asylos –ukrenkelig) hvor Gotham`s kriminelt sinnsyke, og som derfor gjerne blir en belastning for omverdenen, havner. Selve historien veksler mellom å fortelle fra grunnleggeren av sykehuset, Amadeus Arkham, sin dagbok. Her får leseren også ta del i optimismen denne idealisten har m.h.t. det å helbrede de kriminelle og sinnsyke. En aner at hans idealer muligens kommer til å frontkollidere med virkeligheten.
Den delen av fortellingen som utspiller seg i nåtiden har de innsatte tatt kontroll over asylet. Deres eneste krav er at Batman blir sendt inn som forhandlergissel. The Joker er i sitt ess som lederen for opprørerne og en av Arkham`s psykiatere forklarer dette med at The Joker er så sinnsyk at han befinner seg på et mer avansert bevissthetsplan enn oss vanlige dødelige. Two Face har blitt fratatt mynten sin og gitt en Tarot kortstokk i stedet. Med 72 valgmuligheter for hvert spørsmål sitter han med bleier og vegeterer i et hjørne. Batman blir tvunget til å leke en avansert form for gjemsel og hvor belønningen vil bli døden. På sin flukt gjennom Arkham treffer han på flere av sine fiender. Disse er ikke blitt bedre av sitt opphold på Arkham. Et eksempel er The Mad Hatter. Inspirert av Lewis Carrol`s figur fra Alice in Wonderland har han gått fra å være en rimelig ufarlig skurk til å bli en siklende pedofil. Noe som igjen henspeiler på Dodgson`s egen fascinasjon m.h.t. små piker og fotografering ?
Serien er malt av Dave McKean og han besøkte ikke Arkham for første gang. Året før kom hans og Neil Gaiman`s Black Orchid (se blogg) hvor hovedpersonen var innom. Hele serien er malt og tekstingen, som er meget spesiell, er det McKean som står for. Forfatteren er den uforlignelige Grant Morrison. Her han skrevet en serie som ved første gjennomlesning kan virke vanskelig, men som vokser seg større for hver gjennomlesning. Noe som ble en bra ting fordi hans neste Batman historie var Gothic som gikk i Legends of the Dark Knight 6-10 1990. Samlet i Batman : Gothic og tegnet av Klaus Janson. Og den er dårlig den !

Ingen kommentarer: