lørdag 24. oktober 2009

Liv på en annen planet og livet her nede

Bare for å fortsette fra tre innlegg siden uten at det har noe med innholdet i det å gjøre. Her nevnte jeg Will Eisner . I 1984 kom albumet Liv på en annen planet ut på norsk. Det var noe så sjeldent som et album med harde permer. Det var selvfølgelig et av de jeg kjøpte mens jeg var bokhandlermedhjelpermedhjelper. Det ble utgitt av Semic Forlag og kom som en del av den første norske tegneserie boomen. Å si at jeg var litt imponert etter å ha lest det vil være det samme som å si at paven er en smule religiøst orientert.

Tingen med dette albumet er at ikke bare er det glimrende fortalt, utrolig bra tegnet og det viktigste av alt at Eisner treffer innertier m.h.t. problemstillingen. Den er som følger : Hva ville skje hvis en fikk kontakt med en annen planets sivilisasjon ? Carl Sagan skrev boken Contact og Jodie Foster hadde hovedrollen i filmatiseringen, men Eisner overgår denne forsøksvise vitenskapelige tilnærmingen ved å vise den menneskelige kapasiteten for det absurde og kyniske.


Historien i Liv på en annen planet begynner med at vår hovedperson, Barnard Star, sitter ved konsollene på et av de astronomiske observatoriene. Her mottar han signalet og med det starter det verdensomspennende haraballet. Som med så mye annet starter det hele rasjonelt nok, men ville det vært likt oss mennesker å kunne gjenomføre det ? Det en ender opp med er den kalde krigens frontkjempere, spionene, en Idi Aminaktig folkekjær diktator, mafia, en ny religion, amerikansk storindustri, kjærlighet og Hell hath no fury as a woman scorned (William Congreve, in The mourning bride, 1697).


Dette er en tegneserie en bør lese, om ikke annet enn for å oppleve hvor genial Will Eisner (1917-2005) var. De tolv årene han tegnet The Spirit (02.06. 1940 til 05.10. 1952), minus de litt over to årene han var i den amerikanske hæren, er nok til å gi ham en strålende stjerne på den teoretiske Walk of Fame for tegneserieskapere. Hans En kontrakt med gud (1978) er den neste grafiske romanen hans som vil få sitt eget innlegg. Det som er helt sikkert er at når jeg får tid skal jeg foreta en nitidig gjennomgang av de rundt 700 The Spirit historiene og benytte meg av Cat Yronwode (tidligere redaktør for Eclipse comics og The Spirit ekspert) sine mange artikler om emnet.

Ingen kommentarer: