onsdag 14. oktober 2009

N.B. !

Hvem kan si at de aldri har blitt grepet av en Knøttene/Peanuts stripe ? Jeg har mer eller mindre levd mitt voksne etter en av Espens konklusjoner. Da sier han følgende : Det er ikke et problem så stort at en ikke springe fra det. Jeg skulle heller fulgt Snoopy`s regel. If you can`t dance, you can at least manage a happy hop. Charles M Schulz er en av de største tegneseriestripegeniene gjennom tidene. Fra debuten med Peanuts 02.10. 1950 og frem til sin død 12.02. 2000. Han var den første tegneserieskaperen som passerte en milliard inntjente dollar. Dette som følge av licensing. Noen vil si at akkurat det fikk ta overhånd m.h.t. siste halvdel av serien.

Som så mange offentlige personer som går bort kommer det alltid bøker i etterkant som skal forklare hvem de virkelig var. Så også med Schulz. Konklusjonen er at han var et nokså trist lite menneske, som de fleste andre av oss. I hylla over kontorpulten min står en annen bok, The Parables of Peanuts av Robert L Short en bok som forklarer kristen teologi ved hjelp av tegneseriestripen.
Og det eneste han gjorde i løpet av alle disse årene var å presentere, vel og merke en kristen og litt pessimistisk preget, hverdagsfilosofi. Som allerede sagt, er gjenkjennelsesfaktoren i Knøttene enorm for enhver med et nogenlunde nyansert selvbilde. De færreste ser seg selv som søsteren til Espen, Lucy / Sofie, men de fleste av oss har vel visse likhetstrekk. Selv har jeg vært avstandsforelsket i piken med røde håret i mange år. Å ta for seg Schulz og hele hans produksjon av Knøttene blir en gigantisk oppgave og jeg har ikke tenkt å påta meg den. Fantagraphics derimot har satt seg fore å utgi hele serien i 25 bind. Dette er bare et kort innlegg for å minne de som leser dette og spesielt meg selv hvilken fantastisk serie dette er.

Ingen kommentarer: