lørdag 18. april 2009

Østenfor sol og litt til høyre
Det er Kapittel festivalen for snart åtte år siden og for første gang er tegneserier en del av programmet. Først ut er det Ljublania-baserte tegneseriekollektivet Stripburger. På bakrommet på Cementen og to betalende tilskuere, men Rom ble jo ikke bygget på en kveld ? Nå var ikke medlemmene av Stripburger spesielt kjente i tegneseriesammenheng. Det gamle Jugoslavia hadde en stor tegneserieprodukson, men Slovenia har for meg alltid vært hvor bandet Laibach kom fra og bare det.
Det var selvfølgelig unntak og den første av dem var Darko Macan . Han hadde da skrevet to miniserier i Matt Wagner `s Grendel Tales syklus, skrevet atskillige Star Wars serier og vært forfatter for Hellblazer 144-45. Han har siden jobbet en del for Marvel Comics. Foruten at det var kjekt å møte ham, så hadde vi det til felles at vi er begge født samme år, har skjegg og er 10 til kg 20 for korte.

Det andre store navnet i Stripburger var dessverre ikke med (begge er opprinnelig fra Kroatia og han er født samme år som oss to andre). Han var travelt opptatt med å tegne Marvel`s New X-Men og denne serien ble skrevet av det ubeskrevne bladet Grant Morrison . Tegneren heter så mye som Danijel Zezelj og dette innlegget handler om hans serier.

http://www.dzezelj.com/

Foruten å ha tegnet New X-Men hos Marvel var han og tegner på miniserien The Call skrevet av Chuck Austen og tre nr. av Captain America skrevet av Darko Macan. Hos DC har han stort sett tegnet for Vertigotitler. Han har hatt historier i antologiene Flinch, Gangland og Weird War Tales. Han har tegnet miniseriene Congo Bill (Scott Cunningham), El Diablo (Azzarello) og The Corinthian : Death in Vencice( igjen skrevet av Macan). Han har også vært en av de faste tegnerne på Brian Azzarello `s westernserie Loveless.
En kan få en mistanke om at disse seriene kun blir laget for å finansiere det som virker som hovedprosjektet til Zezelj, nemlig hans grafiske romaner. Etter som jeg klarer å finne ut har han til nå gitt ut tjue( i følge Lambiek.net bare tretten) av dem. Dette er skritt bort fra den kommersielle tegneserien og en kan i stedet for begynne å kalle det kunst. Ikke på en nedlatende måte, men som et gedigent kompliment. Biblioteket har bare to av disse seriene, Caballo og Stray Dogs, Jeg har lest begge og det er umulig å forklare hvordan disse seriene virker inn på en. Begge er i svarthvitt og tegnet med det for øyet at Less is More. Teksten er til tider som små dikt som ytterligere skisserer handlingen bildene skaper. Og jeg, som ikke er videre smart, sitter forvirret tilbake og nyter det hele. Dette er tegneserier for de som ser at tegneseriene har en fremtid og at franskmennene har rett når de kaller dem den niende kunstformen. Zezelj har også hatt et lengre samarbeid med multimedia-kunstneren Jessica Lurie og har vært gjestende kunstner ved Isabella Stewart Gardner museumet i Boston i 2004. Anbefales !!

Ingen kommentarer: