fredag 7. oktober 2011
Hvor the Bad Guy er helten
Sanchez Abuli kom opp med ideen til den kyniske, morderiske og naivt onde leiemorderen Luca Torelli i 1981. Serien er siden blitt kjent som Torpedo 1936. De to første episodene ble tegnet av den amerikanske tegneserielegenden Alex Toth (1928-2006), men han trakk seg når han så hvor serien var på vei. Dette åpnet for den spanske tegneren Jordi Bernet. Bernet tegner nå mest for det amerikanske markedet, bl.a. har han tegnet en rekke nummer av DC`s nye satsing på western antihelten Jonah Hex (skrevet av Justin Gray og Joe Quesada`s faste rentegner og kompanjong i forlaget Event Comics Jimmy Palmiotti). Annet av Bernet utgitt på norsk er et Andrax album og to hefter. Videre ble seriene Light and Bold (skrevet av Carlos Trillo) og Sarvane (skrevet av Antonio Segura) begge utgitt i Magnum. Torpedo 1936 har kommet i flere forskjellige utgivelser og minst to pocketbøker. Det en og kan si om Bernet er at han har en veldig lett gjenkjennelig tegnestil.Det en først kan si om Torpedo 1936 er at den beviser at kynisme er en er en undervurdert kunstform. Blandet med seriens beksvarte humor og Bernets tegninger blir dette en eksepsjonell serie. Siden nesten ingen av historiene er lengre enn 7 sider fører dette til visse begrensninger med hva en rekker å fortelle, men Abuli klarer allikevel å gjøre det interessant. Hovedpersonen er leiemorderen Luca Torelli og den andre faste karakteren er hans klumsete medhjelper og eneste «venn» Rascal. Torelli kom til USA fra Sicilia i ung alder etter å ha vokst opp i et meget dysfunksjonelt hjem. Etter å kommet til USA blir den unge Torelli nødt til å klare seg på egen hånd og til slutt innse at hans største talent er å drepe. Handlingen i serien utspiller seg i siste del av den første store depresjonen. Serien inneholder alle elementer fra og klisjeer innen den hardkokte krimgenren. Disse blir det også harselert med, men allikevel er serien mer krim enn humor. Og det at helten er slikt et gjennomført svin setter og sitt preg på serien. Og så er den i svarthvitt som kanskje også har en ekstra betydning? Allikevel er dette en serie jeg anbefaler og som jeg selv har hatt mye glede av å lese opp gjennom årene.
Abonner på:
Legg inn kommentarer (Atom)
1 kommentar:
Selv om Toth var en helt fantastisk tegner så var det nok en fordel for serien at Bernet overtok.
Serien gjør seg helt klart best i sort/hvitt, men både på dansk og engelsk er mange av albumene gitt ut i farger. Jeg er usikker på om fargeleggingen er gjort spesielt for albumene eller om det var slik historiene opprinnelig ble presentert.
Jordi Bernet tegnet også nr. 12 i serien Tex Willer Spesial (tykke utgivelser i albumformat).
Abuli har også skrevet mange andre serier, flere tegnet av Bernet, og nesten alle kyniske. På dansk har de i hvert fall gitt ut Alex Magnum (tegnet av Genies), Uden for programmet (Garcés) og to album i serien Kafre (Daspastoras).
Legg inn en kommentar