lørdag 12. januar 2013

Været utenfor: Myttji lys og lite varme

DC (startet som National Allied Publications) har siden oppstarten i 1934 gitt ut tegneserier. Samlet blir dette en heeeel haug serier. For å gi de av oss som ikke har fulgt dem siden oppstarten en mulighet til å lese eldre serier har forlaget startet serien DC Showcase Presents. Bøker med et sideantall som varierer mellom 500 og 600 sider, trykket på dårligere papir og i svarthvitt. Dermed kan en skaffe seg disse skattene fra en forgangen tid til en rimelig penge. De fleste utgivelsene i denne serien er fra tegneserienes sølvalder (The Silver Age 1956-1970) og med noen fra senere 70-tall og også noen fra 80-tallet (selv har jeg kjøpt Batman and the Outsiders skrevet av Mike W Barr og tegnet av den unike Jim Aparo og utgitt i perioden 1983-86). Biblioteket har ennå kjøpt altfor få av disse. En av de vi har kjøpt er Mike Grell`s The Warlord.
Denne serien debuterte i DC First Issue Special nr. 8 1975 og fikk raskt sin egen serie. På norsk dukket den opp i Lynvingen nr. 1 1980. Dette var tiden Lynvingen kom ut i svarthvitt og dermed har jeg aldri lest Morgan, som den ble hetende på norsk, i farger. Det er det ingen grunn til å klage på fordi Grell`s tegninger er fargerike nok som de er. Historien er en klassisk Sword and Sorcery/sverd og sauseri fortelling med innslag av det tyvende århundre. Inspirert av bl.a. Jules Verne og hans Reisen til jordens indre og Edgar Rice Burrough`s Pellucidar serie. Ideen om en hul jordklode og at under føttene våre ligger det et helt ukjent land, befolket med eksotiske skapelser og badet i evig solskinn.
Hovedpersonen er oberstløytnant Travis Morgan. Flyver i det amerikanske luftforsvaret og under et spionoppdrag blir han nødt til å skyte seg ut av flyet p.g.a. at dette blir truffet av sovjetiske raketter. Det at han befinner seg over Nordpolen gjør ikke ting enklere, men istedenfor å havne i et isøde lander han i et tropisk paradis, som han selv beskriver som Edens have. Problemet er at dette landet, Skartaris, inneholder mer enn en slange. Den største av disse er den onde herskeren Deimos. Etter å ha funnet ut at dette paradisets viktigste lærdom er å holde seg i live møter han sitt livs kjærlighet. Hennes navn er Tara og etter og ha hjulpet henne å flykte blir han selv tatt til fange av slavejegere. Siden blir han gladiator og det er her han legger grunnlaget for senere å kunne få tilnavnet The Warlord. Dette gir han også muligheten til starte letingen etter Tara. Og en er bare kommet noen få hefter ut i serien. Noe av det geniale med denne serien er at Grell har gitt seg selv muligheten til å blande action-serien med fantasy og science fiction og hvor alt kan synes tillatt. Anbefales!!!!!

Ingen kommentarer: