tirsdag 4. august 2015

En nødvendig digresjon?

Bare for å starte med å si noe om kriminalforfattere og i dette tilfelle danske sådanne. Den eneste jeg har lest er Dan Turells og hans tolv kriminalromaner om denne navnløse journalisten som finner lik etter lik på Vesterbro. Vel, en gang er han i Århus og en annen på Rhodos, men det er unntakene. Hardkokte fortellinger skrevet av en av Danmarks mest Beat-inspirerte forfattere. Anbefales! Så var det den mest kjente: Jussi Adler-Olsen har skrevet seks bøker om Avdeling Q, to er allerede filmatisert og det er helt greit. Det de færreste ikke vet om ham er at han har skrevet Disney-historier for utgivelser i Danmark og Nederland, har vært administrerende direktør i Semic Interpresse, startet tegneserieantikvariatet Pegasus (her) i 1972 og redaktør for Dansk Tegneserie Lexikon.
Det er det sistnevnte jeg hadde tenkt å skrive litt om. Denne utgaven kom i 1985 og med seg hadde Adler-Olsen en rekke hjelpere. En fullstendig oversikt over utgivelser av tegneserier i Danmark. Dette er andre utgave av Komixlex og hvor første utgave kom i 1982. I 1983 gjorde Knut Eide og Stig Kjelling det samme med Norsk Tegneserie Index, men disse to jobbet nesten på egenhånd. Det er lite som skiller sideoppsettet i disse to, men den norske har utseende som en tykk fanzine og den danske er innbundet. Denne ble da også utgitt av forlaget Donna, som i tillegg utgav tegneserier og bøker om film og var igjen eid av Adler-Olsen.
Når en starter å bla i lexikonet kommer det først en kortfattet oppsummering av tegneserienes historie. Så graderingssystemet og priser. Dette er tross alt like mye en prisguide som et oppslagsverk. Så kommer en til listene med titlene og hvor mange av dem som også var utgitt i Norge. Forskjellen er når det kommer til fransk-belgiske album og hvor uhorvelig mange fler som var utgitt i Danmark. Og hvor mye senere mange av dem ble utgitt i Norge. Det er litt nostalgisk å bli minnet om 1985 og hvor en drømte om at en snart hadde en akseptabel tegneseriesamling og fortrengte tankene om hvor mye en ønsket seg alt det en ennå ikke hadde.

1 kommentar:

Arion sa...

Great post! By the way, I just read your post about Sandman Overture and it was great. You seem to be a bit of an expert in Neil Gaiman. Anyway, I also wrote about Sandman Overture in my blog (wich I encourage you to visit):

www.artbyarion.blogspot.com

I hope you enjoy my review, and please feel free to leave me a comment over there or add yourself as a follower (or both), and I promise I'll reciprocate.

Cheers,

Arion.