torsdag 23. mars 2017

En mer moderne tolkning?

Lucifer, i Neil Gaiman`s The Sandman, forteller et eller annet sted om Kain-sekten. En gruppe som tilba verdenshistoriens første morder. Og hvor det ikke var flere av disse som endte opp i helvete enn fra andre religiøse grupperinger. The Goddamned: Before the flood har samme Kain som hovedperson og historien starter 1600 år etter at guds visjon om Edens have er blitt et menneskelig mareritt. Her følger en selvfølgelig gammeltestamentlig real time (dinosaurene har ennå ikke dødd ut). For øvrig ble det slik at forholdet mellom Adam og Eva endret seg drastisk etter utdrivelsen og slangen hadde mer skyld i det enn bare å friste til eplespising.

Kain ble dømt til å vandre jorden som utstøtt og udødelig, en straff litt i overkant i forhold til forbrytelsen og her er han på utkikk etter noe som kan gjøre ende på hans mange lidelser. Han vader seg gjennom en verden av lidelse, død og den sterkestes rett. Han treffer Noah som er i god gang med å samle dyr, arbeidskraft og tømmer til arken han skal bygge. Og kommer så vidt i kontakt med sin egen menneskelighet. Før disse menneskedyrene, som skal druknes i 40 døgns kontinuerlig regn, igjen viser ham virkeligheten slik den er.

Jason Aaron og R. M. Guera har her skapt en av de mest blasfemiske tegneseriene jeg har lest. Og allikevel er det en troverdig beskrivelse av livet slik det kan ha artet seg før denne regnskapte flodbølgen skulle vaske verden ren igjen. Nå er det vel slik at denne serien aldri vil bli en del av pensumet på skoler med en kristen formålsparagraf. Selv om kreasjonismen har en sentral plass i fortellingen. Det får være deres problem og jeg for min del gleder meg til samling nummer to.

Ingen kommentarer: