tirsdag 13. april 2010

And The Mouse Police Never Sleeps (Jethro Tull fra albumet Heavy Horses)

En av fordelene med å gå på biblioteket er at en får lånt det en ikke har råd eller lyst til å kjøpe selv. Når en da er ansvarlig for innkjøp av tegneserier kan en så kjøpe inn ting en engang ikke vet noe som helst om. Og for min del er det noe jeg gjør oftere og oftere. Det er ikke alle av disse seriene som kommer til biblioteket jeg øyeblikkelig setter meg ned og leser, men p.g.a. et altfor lite budsjett er det perioder hvor det ikke kommer serier i det hele tatt og så var det dette med at i nøden spiser fanden druer (eller at evig eies kun det teipte). Mouse Guard : Fall 1152 av David Petersen er en slik serie. En serie som ble bestilt helt uten noen som helst om verken serie eller serieskaper. Nå viser det seg at Petersen er født 04.07. 1977 i USA. Han startet Mouse Guard serien i 2006 og Fall 1152 er den første seks hefters miniserien i samlet utgave. Han har siden gitt ut den neste seks hefters miniserie og den er samlet i Winter 1152. Han holder for tiden på med prequelen til serien og den har fått navnet Mouse Guard : Black Axe. Petersen er utvilsomt en meget dyktig tegner, men med denne første serien viser han tydelig at han ennå kan bli en bedre manusforfatter. Det er noe jeg følte manglet og en kan si at slutten ikke blir det klimakset det kunne vært. Dette kan ellers bare kalles pirk fra min side og serien er virkelig annerledes i all sin gjenkjennbarhet. http://www.davidpetersen.net/
Historien kan sies å være en blanding av Watership Down møter Ringenes Herre, men med mus i alle viktige roller. Dette foregår i et middelaldersamfunn og disse bor i The Mouse Territories, som igjen er en rekke forskjellige bystater. The Mouse Guard er elitekrigerne med oppgave å overholde fred og sikkerhet i territoriet. Og det er nok av farer innbyggerne må beskyttes mot. Disse er mus av vanlig størrelse og det er nok rovdyr i nabolaget. I Fall 1152 er det en ukjent person som maner til væpnet opprør og får gehør for det hos store grupper av innbyggere. Våre tre helter fra The Mouse Guard må prøve å sette en stopper for dette og redde sine kollegaer fra å bli forrådt. Fall 1152 var et hyggelig nytt bekjentskap og grei tidtrøyte.

2 kommentarer:

Jo sa...

Mouse Guard minnet meg mest om en annen bristisk bok: Det suser i sivet/The Wind in the Willows, en av de aller største favorittene fra barndommen. Jeg ble veldig begeistret for serien som jeg leste uten noen spesielle forventninger. Selv om jeg kan være enig i at historien ikke er den aller mest spennende trives jeg godt i den verdenen David Petersen har skapt.

Lars Gundersen sa...

En av de tingene jeg skal få gjort, før eller siden, er å få lest de fire albumene Michel Plessix har laget av Det suser i sivet. Videre har jeg bare lest Petersen`s første miniserie, men det som slo meg når jeg lette på nettet etter bilder var at han må ha blitt meget dyktigere.