tirsdag 11. mai 2010

Mer av hvert enn litt? (1)

En bok som har hjulpet meg mye når det kommer til å skrive denne bloggen er Knut Eide og Stig Kjellings (begge fra Bodø, så det kommer noe godt fra den kanten også) Norsk Tegneserie Index. Et seriøst forsøk på å samle og katalogisere alle norske tegneserieutgivelser. De ga ut første utgaven i 1980 og 2001 kom åttende og foreløpig siste utgave. Hvorfor det ikke har kommet noen siden har jeg ingen oversikt over, men det er lov å håpe at en ny utgave snart dukker opp og at det ikke skyldes noe uopprettelig. Det kan vel være at det ble for mye arbeid og ingen tilsvarende økonomisk kompensasjon ? Allikevel er det de har prestert med indexen en idrettsprestasjon av dimensjoner. I disse datatider er det uvanlig at en kan slå opp i en bok å finne nøyaktige opplysninger som er umulige å få tak i og/eller er feil på nettet. Det eneste frustrerende med indexen er at det også er en oversikt over alt jeg mangler i samlingen min. Jeg har nettopp lest ferdig heftene 17 til 21 i Terry Moore`s ”nye” serie Echo. Og det er en ting jeg ikke skjønner. Det er vel og greit at det skal være en intelligent spenningsserie, men når gjennomsnittet på antall mord pr. hefte ligger på rundt 2.5 i disse fem heftene begynner jeg å miste interessen. Det jeg skjønner minst var jo at Moore pleide jo å være så snill ? Jeg fikk en e-mail her forleden om hvilke andre tegneserieblogger jeg leser. Og svaret var forbausende få. Den første jeg begynte å lese jevnlig var Win Wiacek`s : http://www.comicsreview.co.uk/nowreadthis/ Det jeg beundrer mest med ham er ikke smaken hans(altfor mange utrolig kjedelige superheltserier), men grundigheten i anmeldelsene og det at han er mer monoman enn meg m.h.t. blogging. En annen er, med det megetsigende navnet, http://yetanothercomicsblog.blogspot.com/ skrevet av en bibliotekar fra Ann Arbor, Michigan. Ikke særlig spennende når det kommer til det innholdsmessige, men innkjøpslistene hans får mine til å virke mer stakkarslige enn de egentlig er. Så kommer to som bare er som sukkertøy å regne. Allan Harvey`s http://www.thefifthbranch.com/gorilladaze/ hvor han tar for seg klassiske tegneseriecovere er bare en fryd å lese. Og til slutt er det http://wallywoodart.blogspot.com/ som pussig nok handler om tegneseriegeniet Wally Wood(1927-81). Denne bloggen er bare et must ! Da avslutter jeg dette innlegget med å nevne at bildene (og frimerke) er laget av et annet tegneseriegeni, Francois Schuiten, og som jeg skal komme tilbake til.

4 kommentarer:

Jo sa...

Den første utgaven av Norsk Tegneserie Index kom først i 1983.
Arbeidet med en ny index skal nå være i gang. Bodø-væringene får nå hjelp sydfra, noe som kanskje kan få fortgang på sakene. Erfaring tilsier allikevel at det neppe kommer noe konkret ut av dette før til neste år.
Fra 1983 til 2001 holdt NTI egentlig en imponerende frekvens selv om de ødela mye av inntrykket ved å ha ambisjoner om enda hyppigere utgivelser slik at de stadig måtte utsette annonserte utgivelser.
Svenskene måtte vente i 12 år før de endelig fikk en ny index i 2008.

Lars Gundersen sa...

Sånn går det når en skal stole på en skrantende hukommelse.

Franquin sa...

Veldig positivt at arbeidet med en ny Index er på gang ! Har selv to indexer, blant annet den siste fra 2001, og bruker den jevnlig. Er enig med Jo om at de hadde en imponerende frekvens, og satte litt knebein for seg selv med å love for mye. Å lage en Index hvert tredje år hadde kanskje holdt. Positivt i hvertfall hvis de har planer om en oppdatering !

Lars Gundersen sa...

Det jeg ikke skjønner er hvorfor de ikke bare går digitalt og legger det ut på nettet. En slags abonnementstjeneste. Det burde jo også gjøre oppdateringer og korrigeringer mye enklere. Enklere for brukerne og. Det eneste jeg har funnet på nettet som har prøvd noe slikt er bytteboden.no og de tar vel og merke ikke betalt for det. Og har langt igjen før en kan si at de har nådd et tilfredsstillende resultat. Allikevel imponerende det de har gjort til nå.