mandag 24. juni 2013

Hva jeg leste i ferien min (3)

Mimrer fremdeles om denne ene uken med ferie jeg har hatt og hva jeg fikk lest i løpet av denne. Så her kommer fortsettelsen: Jeg fikk lest ikke mindre enn to samlinger skrevet av Brian Wood. Den første, The New York Five, er oppfølgeren til The New York Four. Sistnevnte ble utgitt på den kortlivede imprinten til DC, Minx, hvor ideen var å produsere serier for unge jenter/kvinner. Uten å ha lest den første kan jeg, med så lite innsikt i dette som jeg har, si at han synes og lykkes veldig godt. Begge disse seriene er tegnet av Ryan Kelly (Local, DMZ, Northlanders m.m.).
I The New York Five møter en fire unge kvinner som deler en leilighet i New York og er i ferd med å avslutte første året på NYU. Disse er Lona, Riley, Ren og Merissa og foruten blir vi introdusert for den frivillig nesten-hjemløse Olive. Problemene disse møter er familie i oppløsning, mental sykdom, ikke planlagt graviditet, ulempen med å ha et forhold til din søsters kjæreste og ordet som begynner på D og slutter øden. Denne serien er rørende uten å bli sentimental, til tider morsom og har noe ekte ved seg en sjelden finner. Det skulle også være unødvendig å si at Ryan Kelly gjør en glimrende jobb. En serie vel verdt å få med seg.
The Massive: Black Pacific er en samling av de seks første heftene i Wood`s nye serie på Dark Horse og inneholder også tre kortere historier hvor en blir introdusert for hovedpersonene. Disse tre er Caleb Israel tidligere leiesoldat, den mystiske Mary opprinnelig fra Harare, Zimbabwe og Mag Nagendra tidligere barnesoldat fra Sri Lanka. Tegnerne, er for meg, de ennå nokså ukjente, Kristian Donaldson (som har tegnet godt over halvparten) og Garry Brown. Begge er dyktige håndverkere, men uten å briljere alt for mye.
Handlingen er lagt rundt ti år inn i fremtiden og jorden har vært rammet av en rekke uforklarlige katastrofer. Land har forsvunnet, ufattelig mange menneskeliv gått tapt og havnivået har steget foruroligende. Våre tre hovedpersoner tilhører den radikale miljøvernorganisasjonen Ninth Wave og befinner seg om bord i den ombygde tråleren Kapital. De leter i utgangspunktet etter organisasjonens moderskip, supertankeren The Massive, som har vært savnet i nær et år. Dette fører dem bl.a. til Antarktis, Mogadishu og Unalaska og hvor de konfronteres med problemstillinger særegent for denne nye tidsalderen. Siden dette virker som introduksjonen til, hva som forhåpentligvis blir, en langvarig serie er det vanskelig å uttale seg altfor bombastisk om hvor bra dette egentlig er. En sitter igjen med en rekke ubesvarte spørsmål og det positive må være at en inderlig ønsker å få dem besvart. Så en kan nok nesten  si at Wood leverer varene, men at det kunne skjedd litt kjappere.

Ingen kommentarer: