torsdag 6. juni 2013

Noe for en hver gourmand

Det er ikke ofte at tegneserier har en verdensberømt chef som medforfatter. Denne serien har amerikanske Anthony Bourdain (Kitchen Confidential: Adventures in the Culinary Underbelly) også kjent fra en rekke tv-programmer. Den andre forfatteren er Joel Rose hvis erfaring med tegneserier inkluderer den glimrende miniserien La Pacifica (Paradox Press/DC) tegnet av tyrkiske Tayyar Ozkan. Sammen har disse to kommet opp med et pussig konsept og til å illustrere det har de fått med seg Langdon Foss. Serien er utgitt på Vertigo og kom først ut i 2012. Tittelen er Get Jiro!
Handlingen er lagt til en ikke altfor fjern fremtid som en er glad en aldri kommer til å oppleve. Musikk og film som underholdning har spilt falitt  i Los Angeles og det eneste som opptar befolkningen er mat og matlaging. Her hersker mesterkokkene og på toppen er det to, Bob og Rose. Disse har delt markedet og byen mellom seg og en skjør våpenhvile råder fremdeles mellom dem. Vår helt er forståelig nok Jiro. En får ikke vite mye om bakgrunnen hans annet enn at han aldri igjen vil følge en leder og at han har en meget vakkert tatovert rygg. Vår helt er lik Clint Eastwood eller John Wayne i rollen som den ensomme helten som må rydde opp. Nå er det bare det at Jiro er sushi-kokk. Og han er så dyktig at både Bob og Rose blir oppmerksomme på ham. Dermed starter problemene for alvor.
Dette er en serie om de store kulinariske opplevelsene og mats estetikk. Ikke alltid like fantastisk underholdende, men det at historiens innhold er så annerledes veier opp for det. Når det kommer til tegneren Langdon Foss varierer hans innsats fra det briljante til det nesten pinlige. Mest blir det av det nesten briljante. Jeg må si at jeg alt i alt likte denne serien og at jeg syntes å ane en viss europeisk inspirasjon også m.h.t. tekst og tegninger. Og at jeg godt kunne tenke meg å lese serier flere hvor mat spiller en så stor rolle.

Ingen kommentarer: