tirsdag 25. juni 2013

Hva jeg leste i ferien min (4)

Så var det det nest siste innlegget og om hva jeg fikk lest mens regnet strømmet ned. George R R Martin`s fem bøker i serien A Song of Ice and Fire er glimrende fantasy. Tolkien for de litt mer modne og utmerket tidtrøyte, selv om bok fem ble vel lang. Den har blitt adaptert til en, mildt sagt, populær tv-serie (som helt klart mangler det storslåtte aspektet bøkene har) og er nå også å få som tegneserie (anbefales ikke voldsomt siden slike adapsjoner ofte blir tegnet av folk som har lært å tegne fra Image Comics skolen og dermed bruker computerfargelegging for å skjule sine manglende kunnskaper om generell anatomi og andre litt viktige ting).
Nå er ikke Mike S Miller (det første jeg leste av ham var den tre hefters miniserien Savage Dragon: Red Horizon fra 1997 som han tegnet og skrev) den beste tegneren i hele verden, men han er rimelig dyktig. Han har illustrert adapsjonen av de to første, av i alt tre, novellene Martin skrev hvor handlingen er lagt til litt tidligere enn det som skjer i A Song of Fire and Ice. Ben Avery er ansvarlig for adapsjonen. I den første; The Hedge Knight, møter vi Dunk som er væpner for Ser Arlan of Pennytree. En Hedge Knight er en omvandrende ridder og dermed er denne nødt til å leie ut sine tjenester til forskjellige adelsmenn og rike kjøpmenn. Ser Arlan dør og Dunk bestemmer seg for å ta over som ridder. Etter å ha gjort dette møter han gutten Egg som har en hemmelighet. Egg blir væpneren hans og forteller at han er den fjerde sønnen av kongens (Aerys) bror og har fått i oppdrag å lære om verdenen slik den virkelig er. Dunk overlever sin første turnering og får sine første fiender (og venner) blant makteliten.
Nummer to er The Sworn Sword og her har Dunk, nå Ser Duncan the Tall, tatt tjeneste hos den virkelig forsofne adelsmannen Ser Eustace Osgrey of Standfast. En mann som har mistet familie, land og makt. En oppdemmet elv fører til en uoverensstemmelse med nabogodset og dennes Lady Rohanne. Den andre ridderen knyttet til Osgrey, Bennis of the Brown Shield, gjør sitt til å forverre situasjonen. En væpnet konflikt synes uunngåelig. Problemet er bare at Lady Rohanne`s styrker er totalt overlegne (les: nesten ikke-eksisterende). Ser Eustace står allikevel på sitt og Duncan begynner å tvile på sin egen lojalitet overfor denne. Det hele løser seg på et vis og selv om dette ikke er A Song of så er det et glimrende substitutt mens en venter på bok seks. Og i samme slengen kan en vente på adapsjonen av den tredje novellen, The Mystery Knight.

Ingen kommentarer: