tirsdag 25. juni 2013

Hva jeg leste i ferien min (5)

Innlegg nummer fem og den siste oppramsingen av hva det var jeg fikk lest mens jeg skulle ha gjort noe helt annet. Sean Murphy er ennå ung og uforskammet talentfull. Han har bl.a. tegnet Hellblazer: City of Demons, American Vampire: Survival of the Fittest og, sammen med Grant Morrison, Joe The Barbarian. Han har tidligere jobbet med animasjon og i fjor kom miniserien (seks hefter) Punk Rock Jesus utgitt på Vertigo. Denne var skrevet av Murphy og, modig nok, tegnet i svarthvitt. Noe som for øvrig passer den utmerket, siden temaene serien tar opp også kan lede til tenkning som er like fratatt nyanser. Etter å ha lest andre anmeldelser var det en som sammenlignet stilen han med geniet Bill Sienkiewicz, kombinert med inspirasjon fra tegnefilm og manga.
Handlingen er lagt få år inn i fremtiden og man har funnet nok genetisk materiale på likkledet i Torino til å klone det man mener er Jesus fra Nazareth. Man finner en passelig ung og sømmelig mor (jobbeskrivelsen tilsier jomfru) og tidenes største tv-show starter, J2 The Second Coming. Man får sett vår frelsers andre fødsel live og årene som følger følger kameraene lille Chris` alle bevegelser. For det var det barnet ble hetende. De nærmeste rundt ham er Rick Slate, en av tv-selskapet Ophio`s direktører og ansvarlig for hele showet, Chris mor Gwen, den tidligere 17 år gamle jomfruen, Sarah Epstein, som gjennomførte kloningen, hennes datter Rebekka, kjæledegge isbjørnen og livvakten Tomas McKael. Sistnevnte med en fortid i IRA og et behov for å sone.
Murphy får i løpet av serien sagt noe om politikk, medianenes rolle og i aller høyeste grad noe religion. Han velger og ikke ta side, men en kan muligens ane hvilken han heller til. Når til slutt menneskesønnen velger å gjøre opprør gjør han det til gagns. Som vokalist i punkband har han fremdeles hele verden som sitt publikum. Nå er det bare noe med den opprinnelige Jesus. Han var da ikke tvilling.
Ekteparet Taki Soma og Michael Avon Oeming (Powers sammen med Brian Michael Bendis og Bastard Samurai m.m.) tegnet og skrev miniserien Rapture (utgitt i samlet utgave på Dark Horse). En historie om hvordan verden ville blitt hvis superhelter eksisterte. Og hva som ville skjedd hvis de plutselig forsvant. Et par splittes av geografi og hun får uante krefter. Muligens en interessant setting, men resultatet står ikke helt i stil. Ikke dårlig, bare ikke så altfor bra.
The Endless Storybook og Delirium`s Party begge skrevet og tegnet av Jill Thompson (Sandman og Beasts of Burden og en hel haug til). Bildebøker for voksne med The Endless i småbarns utgaver. Så søtt at tannlegebesøk anbefales etter lesning. Det er verdt det.

Ingen kommentarer: