tirsdag 26. juni 2012

Kan det være at jeg har nevnt dette før (amalgamets forbannelse) 3

Hvorfor jeg kan sies å være gammel må dette innlegget være et bevis for. For noen dager siden gikk jeg bort til bokhyllen der hjemme og plukket ut hefter som nå har blitt 20 og 21 år gamle. Og jeg husker når de kom ut! Så er det videre slik at disse heftene har tålt årene mye bedre enn meg. Dette finner jeg litt imponerende og jevnt over deprimerende. Heftene det er snakk om er Legends of the Dark Knight (The Dark Knight Rises har premiere 20.07.) 24-41. For å unngå altfor mange feil i dette innlegget leste jeg disse historiene og måten historiene ble fortalt på har ikke holdt seg like bra som heftenes utseende.

The Flyer utgjør heftene 24-26 og er skrevet av Howard Chaykin. Denne historien var noe av det han skrev for DC i løpet av 90-tallet. Han er viden kjent for sin serie American Flagg! som ble utgitt på First Comics tiåret tidligere. Fremdeles en av de mest fascinerende og frustrerende seriene jeg har lest. Vel og merke så lenge Chaykin selv skrev og tegnet den. Og i 1988-89 kom den 12 hefters maxiserien Black Kiss. En erotisk historie med en vri og utgitt på det lille canadiske forlaget Vortex Comics. Biblioteket har den samlede utgaven senere utgitt av Dynamite Entertainment. Vortex ga også ut Chester Brown`s Yummy Fur, Dean Motter`s Mister X og Ty Templeton`s Stig`s Inferno. Forlaget bukket under i 1994.

 Historien i The Flyer er ikke Chaykin på sitt mest kreative. Batman blir konfrontert med mannen som fløy helikopteret som styrtet p.g.a. flaggermusene Batman slapp løs i Batman: Year One. Han har nå blitt alvorlig funksjonshemmet og det blir ikke bedre når hans tyske mor gjenopptar kontakten med ham. Som forsker har hun tatt utgangspunkt i tyskernes V-2 raketter og utviklet en rustning som gir den som bærer den uante krefter og muligheten til å fly. Som sin fars datter er også hun en uopplyst nazist. Det hele er langt forbi bare kjedelig.

Det som redder denne historien er den semi-geniale Gil Kane`s tegninger. Måten han presenterer historien på og får leseren til nesten å glemme denne nitriste klisjeansamlingen av et manus. Hvordan han bryter opp sidene, de vinklene han bruker og det faktum at han var en av amerikas dyktigste tegnere gjennom mange, mange år. Gil Kane, født Eli Katz i Riga, Latvia i 1926, døde dessverre i år 2000. Å liste opp alt han rakk å gjøre er det ikke plass til her. Det en kan nevne er at han tegnet, var med på å fornye og skape det som ble The Silver Age Green Lantern (skapt av Bill Finger og Martin Nodell og debuterte i All-American Comics nr. 16 1940) for DC. Han tegnet nesten alle heftene fra 1960 til 1970. På begynnelsen av syttiårene tegnet han en rekke nummer av Marvel`s The Amazing Spider-Man. Flere av disse ble utgitt i Atlantic forlags Edderkoppen. En annen serie utgitt av Atlantic var John Carter og her var Kane involvert i de første 10 amerikanske heftene.

Et av de heftene jeg har fått tak i er et gjenopptrykk av hans His Name is….Savage. Først utgitt i 1968 og det regnes som et av de første forsøkene på å lage en grafisk roman og det i et albumformat og med et sideantall på 40 sider. Historien var skrevet av Archie Goodwin. Med den tittelen og en hovedperson nesten identisk lik Lee Marvin kan en si at innholdet kan betegnes som hardkokt. Bare for å ha nevnt det så har biblioteket samlingen The Atom: The Sword of the Atom skrevet av Jan Strnad og en av de beste science fiction stripeseriene noensinne; Gil Kane og Ron Goulart`s Starhawks. LotDK nr. 27 Destroyer handler om en som sprenger bygninger i Gotham for at de eldre bygningene skal komme til sin rett. Andre del i en crossover mellom titlene Batman, LotDK og Detective Comics. Bonusen her er portfolioen med bilder av Anton Furst`s Gotham. Og så var det Matt Wagner`s tur…….

Ingen kommentarer: