fredag 29. juni 2012

Kunst i tegneserier III

The sky over the Louvre er det fjerde albumet oversatt til engelsk hvor tegneserieskapere samarbeider med dette verdenskjente museet. Jeg har nevnt minst to av dem tidligere. Her er det Bernard Yslaire (Bernard Hislaire) som har gått i kompaniskap med manusforfatter Jean-Claude Carriere og kommet opp med en utrolig serie hvor en rekke av bildene i Louvre får en sentral plass. Carriere selv har forøvrig en lang karriere som manusforfatter bak seg hvor han bl.a. har samarbeidet med Luis Bunuel på flere av dennes filmer. En annen ting jeg har nevnt er min store fascinasjon og beundring for Yslaires tidligere serier.

Handlingen er lagt til perioden hvor den franske revolusjonen ennå var delvis styrt av folket. Marat har nettopp blitt myrdet og Robespierre har ennå grep om makten. Vår hovedperson er maleren Jacques-Louis David og hans mest kjente maleri er nettopp Marats død. Noen vil huske dette maleriet best som coveret til Joy Division's andre plate Closer. Siden terrorveldet har startet gir Robespierre David oppdraget med å male det ultimate opphøyde vesen. Dette bildet skal presenteres i forbindelse med en festival ment å forene den etter hvert vettskremte befolkningen. David finner modellen sin som er ung Khazar. Fra et land som opphørte å eksistere midt på 1000-tallet. Forøvrig det eneste landet hvor store deler av befolkningen konverterte til jødedommen. Yslaire har tidligere  hatt karakterer fra dette nesten glemte landet. Davids oppgave viser seg å være flere hakk verre enn bare umulig
Dette albumet kommer i innbudet utgave, noe det virkelig fortjener, og det er enda en bekreftelse på at fransk-belgiske serier er kommet nærmere hva som gjør tegneserien til kunst. Det at et av temaene er kunstneren og kunsten svekker ikke denne oppfatningen. Yslaires bilder gjør meg takknemlig for at jeg valgte en hobby med så mye potensiale og at jeg har fått muligheten til å lære om Davids mangslungne karriere. Og det å bli gitt muligheten til å få se så mange av hans bilder presentert her. Dette er en tegneserie en ikke bør gå utenom.

Ingen kommentarer: