tirsdag 7. oktober 2014

Ikke essensiell informasjon, men grei trivia

Når det kommer til musikk og tegneserier er det ikke noe jeg har fundert mye over. Tegneserier som har fulgt med albumutgivelser kommer jeg bare på to. Lp-utgaven av Elton John`s Madman Across the Water fulgte det med et lite tegneseriehefte. Det stemmer sikkert ikke, men tegningene kan minne ørlite om en veldig tidlig Dave Gibbons. Det får jeg ikke vite siden jeg ga albumet til en av nevøene mine. Det lønner seg aldri å være snill! Den andre lp`en er Jethro Tull`s Too old to rock`n roll too young to die. Her er tegneserierien trykket på selve albumcoveret og den har jeg ennå ikke fått gitt bort. Her er det Gibbons som har tegnet.

Så viser det seg jo at det finnes en hel haug av platecover tegnet av serietegnere. Det pussigste jeg kom over var Pink Floyd`s Saucerful of Secrets. Her viser det seg at coveret er collage av en side fra Marvel`s Strange Tales 158. På toppen av det hele var den tegnet av tegneseriepioneren Marie Severin. En gudfryktig katolikk og som mens hun jobbet som fargelegger for EC Comics på 50-tallet sensurerte bort ruter hun fant spesielt støtende. Hun er aldri blitt kreditert og syns vel det er likeså godt.
 Nå er det slik at disse coverne har jeg ikke funnet selv, men på to nettsider her og her.

Bill Sienkiewicz

Barry Windsor-Smith

Adrian Tomine

Richard Corben

Mark Texeira

Peter Bagge

Herge

3 kommentarer:

Jo sa...

Jeg vet ikke om det var bevisst utelatt eller en ren forglemmelse, men det fulgte jo separate tegneserieutgivelser med de fleste Jokke-albumene. Broren Christopher Nielsen tegnet selvsagt både disse og alle Jokke-covern.

I Frankrike har de lenge gitt ut en serie med jazz-plater, BD Jazz, der utgivelsene består av 2 cd-er og en 16-siders tegneserie om den aktuelle artisten, laget av forskjellige europeiske serieskapere. Etterhvert har det kommet over 50 utgivelser i serien, og det har også kommet lignende serier om f.eks. bluesartister og franske visesangere.

Det finnes selvsagt mange flere platecovere av serietegnere enn de som er med på sidene du viser til, bl.a. fordi nesten bare har med amerikanske og britiske utgivelser. F.eks. lagde Tommy Sydsæter noen covere for Vazelina Bilopphøggers (og en serie om gruppen som til og med fikk flere egne utgivelser).

En av de serieskaperne som har vært mest opptat av musikk er kanskje Cosey som i hvert Jonathan-album kommer med anbefalinger om hvilken musikk man bør høre på når man leser det.

For øvrig synes jeg det er merkelig at de regner designeren Chip Kidd som en sereietegner.

Lars Gundersen sa...

Jeg har aldri eid et album av Jokke og Valentinerne/Tourettes, så det må være grunnen. Når jeg ikke nevnte storebroren og Tommy Sydsæter så må nok det være av samme grunn som at jeg heller ikke nevnte Robert Crumb`s cover til Big Brother and the Holding Company. Jeg trakk vel frem det jeg har mest sansen for.

Når det kommer til Coseys valg av musikk. Var det ikke uforholdsmessig mye Mike Oldfield der?

Siggen sa...

Da jeg var liten kom jeg over en tegneserie som handlet om rocke/pop musikere. Tegningene var realistiske, men det jeg husker best var en av karakterene som hadde trukket seg tilbake. Han forklarte hvorfor, og sammenlignet det med Elvis som brente sitt lys i begge ender så og si, og at det var grunnen til at han ga seg på topp.Husker tegningene fra innsiden på huset, hvor han hadde platesamlingen sin på veggen og store vinduer. Et skudd i blinde dette, men klarer du å vite hva slags blad jeg referer til? Tror det var innbundet, litt dyrere og eksklusivt. Helt klin umulig å finne noe fra søk på nettet. Kunne gjerne vært noe belgisk.