tirsdag 14. oktober 2014

Noe var faktisk bedre før (3)

Den beste versjonen av Batman på «lerretet» er Batman: The Animated series og hvor Paul Dini var involvert både i utviklingen av serien og som hovedforfatter. En av de beste Batman utgivelsene gjennom tidene er for øvrig Dini og Bruce Timm`s The Batman Adventures: Mad Love. The Batman Adventures var tittelen på serien som kom ut på DC og var basert på tv-serien. Serien kom på norsk i 1994-95. I stort format og i farger (igjen med elendig papir), men det kom bare tolv hefter før serien gikk inn her hjemme. De to store tegnerne var Mike Parobeck (1965-1996) og Ty Templeton. Denne serien var ufattelig bra.
Så fulgte det år uten noe Batman på norsk. Faktisk var den eneste nye Batman utgivelsen Batman og sønn som kom i 2008. Skrevet av Grant Morrison og tegnet av Andy Kubert og kom i Batman. Her blir Bruce Wayne gjenforent med sønnen Damien som opprinnelig ble bortadoptert av Talia, datter av Ra`s al Ghul, på siste side av den grafiske romanen Batman: Son of the Demon. Denne kom i 1987 og var av Mike W Barr/Jerry Bingham. Hvor Batman hadde en affære med den underskjønne Talia og nesten viste seg som en normalt funksjonerende mann. Damien, som barnet ble hetende, ble så en del av DC`s strategi som kan virke tatt rett ut av Rick Veitch`s Bratpack.
Nå var det ikke slik at de som ikke hadde tilgang på amerikanske serier og var opphengt i Batman ikke fikk lest noe. Den første utgaven av bladet Gigant (1969 til 1985) inneholdt bare superserier fra DC. Når utgave to kom i 2000 fortsatte ikke forlaget med det. Her trykket man nesten hele Batman: Hush av Jeph Loeb og Jim Lee. Jeg så forresten en kåring som utpekte Lee som den beste Batman tegneren gjennom tidene. Hvor feil kan man ta. Og enda en gjenfortelling av historien som stod i Detective Comics 27 tilbake i 1939. Serien gikk inn i 2005.
Noe av det mer gledelige som skjedde på denne tiden var at Egmont ga ut to innbundne bøker med serier av Neal Adams. Gotiske netter (2005) hvor en får hele historien om Batman`s første møter med Ra`s al Ghul. Og Demoniske netter (2006) som er serier i utvalg. Noe en virkelig bør ha lest. Og dette fullfører min oppramsing av norske Batman utgivelser de siste tretti årene nesten bare etter hukommelsen, men fortvil ikke! Neste innlegg vil være om noen av mine Batman serier på originalspråket og inneholde en slags konklusjon.

Ingen kommentarer: