fredag 31. oktober 2014

Kjærlighet i ensomhetens tid


Kjærligheten volder meg ingen kvaler. Jeg elsker meg selv og har ingen rivaler. Er det mantraet som hjelper meg gjennom hverdagen. Nå er det slik at andre mennesker bruker mer tid og krefter på å finne denne ene som skal oppfylle deres behov for tosomhet. Og så er det vel slik at det er en del av dem som ikke lykkes. Britiske Ilya (Ed Hillyer) har i den grafiske romanen Room For Love skildret to av dem.


De er Frank en 17 år gammel gutt som har stukket hjemmefra og lever på gata i London. Som livnærer seg med å tilfredsstille middelaldrende menn som på sin side innbiller seg at disse unge mennene liker det de holder på med. Hun er Pam og har skrevet en rekke romaner med romantisk innhold. I slutten av førtiårene og med skrivesperre etter å ha innsett at all form for romantikk har vært fraværende i hennes liv i en årrekke.


Disse to møtes ved en tilfeldighet og hun inviterer han med hjem. Hvor hun bor ensom i et stort hus og bare vil gi ham tak over hodet. Han forfører henne og et forhold innledes. Det er litt merkelig, men en blir mer fordømmende når det er en kvinne som har et forhold til en så mye yngre mann enn om det hadde vært en mann som hadde det med en jente/kvinne. Det at Franks alder gjør at han nesten er som et barn å regne er vel kanskje verre. Et annet problem er at det Frank har gått gjennom har gjort ham eldre enn alderen tilsier. Derimot blir slutten, som en vet ikke vil bli lykkelig, helt åpen.


Room for love er ikke den beste tegneserien jeg har lest i år, eller den siste måneden, men det er noe gripende med denne skildringen av lengselen etter å bli elsket. Og at vi tross alt er slik John Donne beskrev det: No man is an island, Entire of itself, Every man is a part of the continent, A part of the main. Ilya`s tegninger er det ingenting å utsette på og fargebruken understreker historien ytterligere. For øvrig er det eneste jeg har sett av Ilya`s tegninger tidligere er miniserien The Unseen Hand utgitt på Vertigo Verite i 1996 og skrevet av Terry LaBan. Han har siden da skrevet og tegnet flere grafiske romaner og vært redaktør for The Mammoth Book of Best New Manga vol. 1-3.

Ingen kommentarer: