tirsdag 21. oktober 2014

Noe var faktisk bedre før (5)

Jeg har nevnt DC`s Elseworlds tidligere. Hvor en tok superhelter og satte dem i en helt annerledes setting, gjerne en spesiell historisk epoke. For så å se om vår helt ville blitt noe annerledes enn originalen. Og selvfølgelig ble han/hun ikke det. Superman som vokser opp i etterdønningene av Stalins Sovjet og ender opp med å få vestlige verdier (les: amerikanske og utgitt på norsk i Gigant nr. 4, 2004) og gjøre opprør mot regimet. Nå var det en del av disse som ikke nødvendigvis ble spennende lesning. Snarere nok en oppramsing av hvordan helten helt ble, men noen skilte seg litt ut. Batman var også den DC`s karakterer som ble mest brukt i disse utgivelsene.
Det enkeltstående heftet Holy Terror av Alan Brennert og Norm Breyfogle var den første utgivelsen med Elseworlds logoen og kom i 1991. Her er Bruce Wayne en prest i en verden styrt av et puritansk teokrati. Hvor Stjernekammeret, en virkelig engelsk domstol frem til 1600-tallet hvor rettsakene var hemmelige, ingen tiltale, ingen vitner, ingen jury og ingen mulighet til å anke, er sentral i handlingen. Wayne gjør opprør mot alt dette og får med seg inkvisitoren James Gordon.
I et tidligere innlegg nevnte jeg Gotham by Gaslight (89), Batman`s jakt på Jack the Ripper på feil side av Atlanterhavet. Kom ikke ut som et hefte i Elseworlds serien, men ble senere inkludert. Oppfølgeren til denne ble Batman: Master of the Future(91). Igjen skrevet av Brian Augustyn og tegnet av Eduardo Barreto. En gigantisk nedtur! Begge disse utspant seg i 1890-årenes Gotham. Det samme gjorde Batman: Masque (97) av Mike Grell. Lagt til Gotham`s teatermiljø og hvor Harvey Dent har rollen som Operafantomet.
Howard Chaykin skrev sammen med John Francis Moore Batman: The Devil`s Workshop(93) og denne ble tegnet av den ikke altfor produktive Mark Chiarello. Året er blitt 1907 og Batman treffer på Harry Houdini. De går sammen for å bekjempe den faren byens vampyrer nå utgjør. Chaykin skrev også den trehefters serien Batgirl & Robin: Thrillkiller (97). Denne tegnet av Dan Brereton. Her er en kommet til tidlig 60-tall og hvor det ennå var riktig å være cool og The Rat Pack regjererte. En fornøyelig serie og året etter kom one shot oppfølgeren Batgirl & Batman: Thrillkiller `62.
En kan også nevne de to heftene som utgjør Robin 3000 av Byron Preiss og P Craig Russell. Hvor jorden er overtatt av Aliens, Batman er død og menneskehetens mulige frelser er en litt stressa tenåring. Historien ikke veldig bra, men Russell`s tegninger er suverene. Og her slutter denne korte gjennomgangen av hva Elseworlds var og presentasjonen av noen av disse seriene jeg har i bokhyllen hjemme. Senere mer om mainstream Batman.

Ingen kommentarer: