tirsdag 23. desember 2014

Siden det nå er jul


Fra midten av åttitallet gjennomgikk DC Comics sin mest kreative periode noensinne. Det begynte med Alan Moore`s Swamp Thing, fortsatte med Watchmen og The Return of the Dark Knight og de senere Vertigo seriene Animal Man, Doom Patrol, The Sandman, Hellblazer og Shade the Changing Man. Alle utenom en av disse seriene var skrevet av engelskmenn, men amerikanerne var ikke helt utafor.
John Byrne fikk nesten frie tøyler med å skape en mer moderne Superman. Howard Chaykin tok for seg Blackhawk (skapt av Will Eisner, Bob Powell og Chuck Cuidera) og pulphelten The Shadow, skapt av Walter Gibson i 1930. Sistnevnte karakter hadde hatt en renessanse som tegneserie på tidlig syttitall tegnet av både Michael W Kaluta og Frank Robbins og skrevet av Denny O`Neil.


Nå var det slik at begge disse seriene av Chaykin ble utgitt på norsk i det glimrende serieheftet Thriller. Samme blad trykket også Mike Grell`s The Longbow Hunters og denne har biblioteket nettopp kjøpt inn og en kan få oppdage hvor tv-serien Arrow hentet det meste av inspirasjonen fra. Og med selvsyn se hvor bra den er. En annen serie fra denne perioden biblioteket har kjøpt inn er Timothy Truman`s Hawkworld. Først utgitt som en tre hefters prestige format serie i 1989. Hawkman / Hauken er vel ikke den av DC`s superhelter som er mest kjent av norske lesere. Skapt av Gardner Fox og Joe Kubert tilbake i 1961. Har vært medlem av Justice League of America / Lovens voktere og var opprinnelig Carter Hall.


Med Truman skifter en navn og person til Katar Hol og handlingen legges til hans fødeplanet, Thanagar, og før han han kom til jorden. Thanagar har et militaristisk styresett og en rigid klasseinndeling. Største delen av befolkningen lever under kummerlige forhold. De fører kriger mot andre solsystemer og driver en ustrakt plyndring av disse. Her møter vi altså Katar Hol. En ung mann fra en velstående familie og nylig utnevnt til offiser i det bevingede politikorpset. Det viser seg at korpset er preget av korrupsjon og vår idealistiske helt blir forrådt av sin partner. Han havner i fengsel, klarer å rømme og møter politioffiseren Shayera Tal. Hun hjelper ham senere også i kampen mot hans fiender.


Så banalt kan en altså oppsummere denne miniserien, men den er mer kompleks og faktisk mer politisk enn som så. De temaene Truman tar opp her kan overføres til mye av det som skjer rundt omkring i verden akkurat nå. Og han gjør det på en overbevisende måte når en tar høyde for at dette tross alt er en superhelt serie. Og viser at det ble laget virkelig bra andre tegneserier innen denne sjangeren på åttitallet. Truman skrev og tegnet selv og fikk hjelp til rentegningen av argentinske Enrique Alcatena (Predator vs Judge Dredd). Året etter kom det en månedlig serie med samme navn og hvor John Ostrander stod for det meste av skrivingen og Graham Nolan (Detective Comics) tegnet de fleste av de 32 heftene som ble utgitt.

Ingen kommentarer: