søndag 1. mars 2009

4. Mimring

















Bare for å hoppe et år tilbake fra forrige mimring og nevne et annet høydepunkt fra tidlig åttitall. I 1982 begynte Semic forlag å utgi Semic Serie Album. Ideen var at det skulle komme et nytt album hver måned. Det klarte forlaget i 1982 og 83, men i 1984 ble det bare 6 album. Og i 1985 var det jomenn bråstopp. Disse albumene var billigere enn vanlig og for å klare det varierte kvaliteten på de forskjellige seriene voldsomt. Lavmålet var nok de fire albumene med Charlie Cash. Hovedpersonen var en Charles Bronson look alike på anabole steroider. Tegningene kunne minne om Hermann på en dårlig dag og historiene var helt håpløse. Kloro var en smurfelignende historie med et ekkelt ekorn i hovedrollen, som hadde vært på Disney`s Mikke Mus skole for å lære å bli så utålelig som overhodet mulig.

De middelmådige seriene var Dracurella av spanske Julio Ribeira. Den alltid lettkledde adoptivdatteren til Dracula og hennes bestevenns, den haleløse dragen, viderverdigheter. Ikke en stor tegneserieopplevelse, men dyktig tegnet. Det siste albumet i serien var Livet er for kjipt kuult og var en tannløs fransk humorserie og uforståelig nok ble den utgitt i to album til med navnet Gjermund og gjengen. Julius Jensen ( også utgitt under navnet Totto Talong) av Greg var en helt grei humorserie uten at det tok helt av. Greg (Michel Regnier) tror jeg tegner og skriver denne serien på egenhånd. Han er allikevel mest kjent som tegneserieforfatter og de mest kjente titlene i Norge bør være : Bruno Brazil med William Vance og Red Kelly og Bernard Prince med Hermann. Han har for øvrig samarbeidet med en hel rekke av store navn i det fransk-belgiske tegneseriemiljøet.


Så var det endelig de seriene som gjorde denne albumserien minneverdig. Først ut var Jonathan Cartland av Laurence Harle og tegneren Michel Blanc-Dumont ( Han overtok tegneansvaret etter Colin Wilson på serien Blueberry`s unge år, skrevet Francois Corteggiani. De tre siste albumene utgitt på norsk er tegnet av ham). Jonathan Cartland er, ved siden Blueberry og Red Kelly/Comanche, en av de beste westernseriene noensinne. Ompa-Pa er nesten like morsom som opphavsmennenes ( Rene Goscinny og Albert Uderzo ) mer kjente serie Asterix. Handlingen utspiller seg i Nord-Amerika i solkongen Ludvig XIV regjeringstid. Suveren surrealistisk humor med Den Maskerte Agurk, tegnet og skrevet av Mandryka.

Hardkokt krim med kvinnelig hovedrolleinnehaver i Stan Drake og Leonard Starr`s Kelly Green. Begge disse amerikanske tegneserieveteraner som prøvde seg på det europeiske albummarkedet. Stan Drake ble for øvrig hardt skadet i samme bilulykke som drepte Alex Raymond ( Flash/Lyn Gordon,Rip Kirby og med Dashiell Hammett Secret Agent X9 ) i 1956. Drake er kanskje kjent for noen få etter å tegnet avisserien Juliet / Julia Jones, og så vidt jeg husker er den utgitt i Norge både på seksti- og åttitallet. Han tegnet også den "evigunge" Blondie frem til sin død i 1997. Leonard Starr har bl.a. tegnet Harold Gray`s avisstripe Little Orphan Annie (bedre kjent som film og musikal ?) og Canonball Carmody ( utgitt i supertempo nr. 8 1980 og en episode i Helgenen, tror jeg det var ). Så var det de to siste seriene. Jeremiah av Hermann er så vidt blitt nevnt i et tidligere innlegg. En westernserie fra fremtiden og gud bedre så imponert jeg var etter å ha lest Rovfuglenes Natt. Senere kom album nr. 2, Ørkenens Fribyttere, i samme serie og albumene 3 til og med 8 kom i Serie Spesial og 9 til 17 ble utgitt som vanlige album. Det aller, aller beste var selvfølgelig Pierre Christin og Jean-Claud Mezieres` Linda Og Valentin. Og den serien fortsetter jeg med en av de nærmeste dagene.


Semics Serie Album :
1
Jonathan Cartland Siste vogntog til Oregon
2
Julius Jensen Viva Papa
3
Charlie Cash Heksejakt i Hollywood
4
Kloro og de sorte rottene
5
Dracurella
6
Jeremiah Rovfuglenes natt
7
Julius Jensen Den magiske hånd
8
Linda og Valentin Landet uten stjerner
9
Ompa-Pa og tveskalp
10
Jonathan Cartland Wah-Kee`s gjenferd
11
Charlie Cash Voodoo
12
Kloro og sammensvergelsen
13
Kelly Green Dødens mellommann
14
Julius Jensen Bare apestreker
15
Jonathan Cartland Edderkoppkvinnens skatt
16
Ompa-Pa og piratene
17
Charlie Cash Skittent spill
18
Kloro Ingen spekepølse til salamis
19
Charlie Cash Der rottene hersker
20
Jonathan Cartland Vindens flod
21
Julius Jensen Ser dobbelt
22
Jeremiah Ørkenens fribyttere
23
Linda og Valentin Neste stasjon:Chatelet
24
Dracurella Dracurelllas sønn
25
Charlie Cash Djevelen med gullhåret
26
Den maskerte agurk
27
Linda og Valentin Endestasjon Kosmos
28
Jonathan Cartland Testamentet
29
Kelly Green Morderen tar siste stikk
30
Livet er kjipt kuult

1 kommentar:

Lunaire sa...

Kom over bloggen din når jeg googlet rundt for å finne ut av noen gamle serier jeg har lett etter, og fant listen med Semic serie album. Siden du ser ut til å ha greie på dette lurte jeg på om du hadde noen tips til hvor man kan få tak i en eller flere album; bra nettbutikker eller butikker i Oslo muligens?

Ellers interessant lesning :)