Frank Miller har laget noen av de beste tegneseriene jeg noensinne har lest, men med den siste historien i Sin City, Hell and Back(1999-2000), har det vært jamnt nedoverbakke. Tegningene har, i mangel av et bedre ord, blitt mer og mer slurvete og historiene mer likegyldige. Det hele fortsetter i Batman: The Dark Knight Strikes Again fra 2001. Hvorfor denne oppfølgeren til Batman: The Dark Knight Returns skulle være verdt å vente 15 år på er meg et mysterium. Fra 2005 til 2008 skriver han manus til de 10 første, av det som skal bli 16, heftene i All-Star Batman and Robin the Boy Wonder. Jim Lee tegnet og Miller gjør Batman galere og mer sadistisk enn noensinne. Noe som gjør denne serien til mer enn bare en lidelse å lese.
Miller hadde som kjent suksess med filmatiseringen av Sin City fra 2005. Den er for øvrig en av de beste filmene basert på en tegneserie noensinne laget. Vi ble lovet en oppfølger, men september 2011 forteller Robert Rodriguez at de driver og finpusser manus. Det har bare tatt 6 år! Miller prøvde seg jo som regissør på egenhånd med The Spirit fra 2008. Når en har sett denne er det slik at en ønsker en var en katolsk prest og kunne gi Miller syndsforlatelsen han desperat ser ut til å trenge etter dette grove overtrampet. Både det at han tok Will Eisner`s karakter og fjernet en hver antydning til noe humoristisk, bortsett fra det ufrivillige, men også for å ha kokt sammen denne hardkokte smørja. Siden dette har Miller fått vist at han har blitt så mørkeblå, med brunt i kantene, politisk at det er pinlig og en fremtredende islamofob.
Det siste preger vitterlig hans siste serie Holy Terror fra 2011. Utgitt i det samme bildebok formatet som 300 og egentlig ment som en Batman historie. Det forklarer hvorfor Bob Schreck er ansvarlig redaktør for Legendary Comics` utgivelse av Holy Terror siden Schreck tidligere var sjefsredaktør for DC`s Batman titler. Hovedpersonene i serien er de lett omtegnede Catwoman og Batwoman. Først slår de hverandre helseløse bare for å oppdage at kyssing er i grunnen bedre. Nesten -Gotham blir så angrepet av morderiske muslimske fremstilt så endimensjonalt at Miller knapt tar seg bryet med å tegne dem. De han virkelig tar seg bryet å tegne er disse små portrettene av en rekke forskjellige mennesker som skal representere terroristenes ofre. Ellers er det ingen sammenhengende historie, det er de dårligste tegningene jeg har sett av Miller til nå og assosiasjonene jeg får er at dette virker som et illustrert nervøst sammenbrudd. Dermed kan jeg ikke annet enn å ønske god bedring.
Jeg husker å ha lest Millar`s versjon av The Authority, men det vage inntrykket jeg sitter igjen med er at det ble en blekere kopi av originalen. Hvorvidt Millar`s kreative kopimaskin manglet toner er muligens uinteressant siden originalen var der for å mangfoldiggjøres. Andre som har fått lov å ta tak i dette er Grant Morrison og Garth Ennis med sine fire historier om den litt mer enn vanlig uheldige Kev Hawkins og hans ublide møter med The Authority.
Mitt forhold til de Fantastiske Fire er basert på 1978 årgangen fra Atlantic forlag. Det faktum at et av de første superheltbladene jeg selv kjøpte i kiosken og ennå har er F.F. nr. 6 1978 er også et argument for dette. Jeg vet at Jack Kirby tegnet F.F. fra nr. 1 og til og med nr. 102 og at dette regnes som det ypperste og allikevel har jeg mer sansen for John Buscema. Jeg har til og med bare små problemer med å like John Byrne`s versjon fra tidlig 80-tall (nr. 232-293). Det jeg har lest av Millar og Hitch`s versjon er to samlinger med heftene 554-569. Og jeg må bare innrømme at dette er de beste FF historiene jeg har lest på flere tiår. Millar klarer å komme opp med nye ideer og vrier m.h.t. F.F. mytoset og det som lenge hadde vært preget av mer og mer slitne gjentagelser. Og igjen Hitch!!
90-tallet var en trasig tid for Marvel Comics og det var først når Joe Quesada overtok som sjefsredaktør at en kunne ane en klar forbedring. En av nyskapningene var The Ultimate seriene. Hvor en tok superhelter eller grupper, startet det hele på nytt fra scratch og la inn en vri. Ultimate Spider-man`s siste nummer var et av fjorårets mest solgte hefter og det hadde helt sikkert ingenting med at hovedpersonen døde. Millar`s The Ultimates er historien om The Avengers slik den ville blitt fortalt i dag. Det kom to maxi-serier, hver på 13 hefter, og den første er utgitt på norsk i Mega-Marvel 2 og 7 2004. Her går Hulk amok og dreper rundt 800 sivilister, Giant Man / Henry Pym blir avslørt som konemishandler etter å ha lagt hånd på Wasp / Janet van Dyne og The Ultimates stanser en invasjon fra rommet. I serie to tilspisser det seg virkelig. Thor blir avslørt som en norsk tidligere psykiatrisk pasient, Bruce Banner / Hulk blir dømt til døden, det blir sådd alvorlige tvil om Captain America`s patriotisme, The Ultimates har minst en forræder blant sine medlemmer og noen har rottet seg sammen mot USA. Og enda en gang Hitch!!!
Millar sysler nå med sitt eget Millarworld og de titlene som er blitt utgitt her er: Wanted, American Jesus, Kick-ass, The Unfunnies og War Heroes. Han har sluttet å samarbeide med bare et forlag og titlene blir dermed utgitt på en rekke forskjellige forlag. Og for de som er interessert så har jeg det fra Wikipedia.org at Millar også er en praktiserende katolikk. Ikke at det skulle være uforenlig med å være en glimrende tegneserieforfatter.