Edgar Rice Burroughs (1875-1950) vil alltid bli husket som den som skapte Tarzan. Bøkene, filmene og ikke minst tegneseriene. Det kanskje ikke alle vet så skrev Burroughs en rekke andre bøker med helt forskjellige hovedpersoner. Blant dem finner en Venus-serien, Caspak-serien og Pellucidar-serien. Foruten disse skrev han andre science fiction bøker, western og historiske bøker. Allikevel er de mest interessante her Barsoom-serien med hovedpersonen John Carter.
Vi treffer John Carter under den amerikanske borgerkrigen hvor han kjemper på sørstatenes side. Når krigen slutter drar han vest og finner gull, bare for å bli overrasket av Apasjer og tilsynelatende drept. Så viser det seg at Carter er den fødte kriger og at han har vært reinkarnert som det utallige ganger tidligere. Denne gangen forlater ”sjelen” kroppen og legger ut på den lengste reisen i strekning og ikke gjennom tid. Til planeten Mars eller Barsoom som de innfødte kaller den. Og variasjonen på de innfødte er enorm. Vi møter menneskelignende skapninger med alle regnbuens hudfarger og den lavere gravitasjonen gir Carter uante krefter. Han treffer den nesten fire meter høye krigeren Tars Tarkas, som også for syns skyld har fire armer og er grønn. Og han ville ikke vært helten hvis han ikke fikk prinsessen, i dette tilfellet den underskjønne, Dejah Thoris. Hun er som Carter bare litt mer solbrent. Disse historiene er mørkere, mer seksuelt ladet og vel ment mer for voksne enn Tarzan historiene.
Så kommer grunnen til at jeg skriver om dette her. Det har blitt laget flere tegneserieversjoner av John Carter. Dell Comics ga ut fire hefter på femtitallet. Gold Key ga ut tre hefter på sekstitallet. DC hadde en backupserie i Tarzan på begynnelsen av syttitallet og Dark Horse ga ut en miniserie i 1996 med både John Carter og Tarzan. I 1976-77 overtok Marvel Comics rettighetene til Edgar Rice Burroughs bøker og i 1977 kom John Carter Warlord of Mars. Den ble adaptert av Marv Wolfman (Teentitans) og en rekke av de første heftene ble tegnet av Gil Kane og tusjet av Rudy Nebres. Andre tegnere var Dave Cockrum og Larry Hama. Også var det en senere litt kjent tegner som hadde en av sine første store oppdrag, nemlig Frank Miller. (nr. 18 i den amerikanske utgivelsen og nr. 6 1979 i den norske). Denne historien var skrevet av Chris Claremont. Til sammen kom det 28 hefter pluss et spesialhefte på Marvel fra 1977 til 1979. Og de fleste av disse kom i en redigert utgave i de fjorten heftene Atlantic Forlag ga ut i 1979 og 1980. De er veldig vanskelige å få tak i og ergo skriver jeg om dem, men hvis en kommer over dem på et antikvariat eller en bruktbu, kjøp dem !
4 kommentarer:
John Carter er fantastisk!! Har alle bøkene og har klart å få tak i alle Marvel utgavene både på engelsk og norsk :-) Nå venter jeg spent på filmen om den omsider kommer.... Anbefales!!
Morten
Litt skeptisk til filmatiseringer generelt, men det bør jo alltid være unntak ? Har du lest Dark Horse sin mini-serie med både Tarzan og John Carter ?
Jeg var rimelig fornøyd da Robert Rodrigues skulle lage filmen. Det varte jo ikke så lenge... re Dark Horse serien: Prøver å få med med alt av John Carter. Den var vel så som så. Hadde nok litt store forventninger. men synes at Dark Horse sin Tarzan var ganske bra. Det kom vel ut noen nummer i Norgen av de.
Det kom fire nr. i 1999-2000, men det var, hvis jeg husker riktig, bare historier tegnet av Russ Manning.
Legg inn en kommentar