torsdag 14. mai 2009

Første del av en halv mimring (Magnum Spesial)


I 1988 kom det første Magnum Presenterer ut. Det var et hefte med Kanigher og Kubert`s Enemy Ace. Året etterpå kom det et hefte med DC`s Sergeant Rock og det som ennå er en av mine definitive favoritter. Nemlig, Doug Murray`s The Nam og illustrert av Michael Golden. Skrevet av en som opplevde det hele(og senere av en rekke forfattere som forble tro mot seriens ide. Don Lomax laget senere sin egen serie basert på egen erfaring. Wayne Vansant illustrerte begge) og tegnet av en av mine favoritter Michael Golden (Batman og Man-bat i 1979 årgangen av Lynvingen). En realistisk serie om hverdagslivet blant amerikanske soldater i Vietnam og en av de få Marvel-seriene som hadde et godt grep på virkeligheten. Samme år var det og to hefter med Conan historier.

I 1990 er det det samme utvalget av serier. Judge Dredd fikk et hefte og det var illustrert av Ron Smith og han har tegnet mye Judge Dredd og ikke spesielt bra. Den andre serien var en virkelig dårlig martial arts serie og jeg kan ikke huske noe annet enn at han hadde en asiatisk sensei og det var ment å være morsomt (serien heter The Destroyer eller Remo og det eneste positive å si om serien var at den var tegnet av Lee Weeks, som bl.a. har tegnet mye Batman siden). Noe det ikke var.
Av nye serier i 1991 er tegneserieversjonen av Robert E Howard`s (Conan) puritaner Solomon Kane interessant. Den første samlingen av Bane keracs Cat Claw og en rimelig inkjevetta serie fra Fleetway om dinosaurjegere. Den siste nye serien dette året var Leiesoldaten eller Mark Hazzard utgitt på Marvel. Skrevet av The Nams forfatter Doug Murray og den negative motpolen til The Nam. Hovedpersonen erleiesoldat og en blanding av Captain America og James Bond. Traurige greier.


I 1992 gis det ut to hefter av Erik Larsen`s (Savage Dragon) versjon av The Punisher. Disse to heftenes historier er glimrende skrevet av Mike Baron(Nexus) og Larsen`s tegninger kler serien. Det kommer også to hefter med tegneserieversjonen av Troma Studios posterboy Toxic Avenger. Serien er en parodi på Swamp Thing og den amerikanske drømmen og ender opp med å bli temmelig platt.Siden dette var ment som et hvileskjær så har jeg sjekket samlingen der hjemme og vil skrive ferdig om Magnum Presenter om firetjue strakser og et øyeblikk.Magnum Spesial

1988

1. Enemy Ace

1989

1. The Nam

2. Conan

3. Sergeant Rock

4. The Nam

5. Sergeant Rock

6. Conan

1990

1. The Nam

2. Conan

3. Sergeant Rock

4. The Nam

5. Judge Dredd

6. Sergeant Rock

7. The Destroyer / Remo

8. Judge Dredd

9. The Nam

10. The Destroyer

1991

1. Judge Dredd

2. Cat Claw

3. The Destroyer

4. Leiesoldaten / Mark Hazzard

5. Kampen mot dinosaurene

6. Solomon Kane

7. The Destroyer

8. Leiesoldaten

9. The Nam

10. Conan

1992

1. The Punisher

2. Toxic Avenger

3. The Nam

4. The Destroyer

5. Toxic Avenger

6. The Nam

7. The Destroyer

8. The Punisher

4 kommentarer:

Tedd Willy sa...

The Nam var en fantastisk serie, helt enig med du! Med Michael Golden som tegner var den helt fantastisk, men jeg synes den tapte seg noe etterhvert som andre tegnere slapp til. Abonnerte på den amerikanske utgaven en stund, men da hadde både historien og tegningene blitt en del dårligere. Punisher, eller Strafferen som jeg liker å kalle han etter Atlantics utgivelser, hadde vel en eller flere gjesteopptreden i serien?

l.g. sa...

Serien med the punisher var The Punisher invades The Nam og hvis jeg husker riktig ble den utgitt enten i Magnum eller den norske utgaven av The Punisher. Er forøvrig uenig i at The Nam tapte seg. De nye forfatterne forholdt seg til serien på samme måte som Murray og lot det ikke bli nok en heroisk krigsserie.

Jo sa...

Var det ikke slik at The Nam egentlig var planlagt å vare like lenge som Vietnamkrigen, men at dårlig salg medførte at den ble lagt ned "før tida"?

l.g. sa...

Etter å ha konferert med oraklene hos wikipedia viser det seg at The Nam var ment å være en maxiserie utgitt over 12 år, men at dårlig salg satte en stopper for dette. Og det viser seg at The Punisher Invades The Nam inneholder de upubliserte nummerne 85 og 86. Serien opphørte med nr. 84.