søndag 17. mai 2009

Inferno


Så har jeg nesten kommet til slutten av den evindelige oppramsingen av tegneserieutgivelser, det eneste aberet er at dette er noe som begynte for tre innlegg siden. Med det sagt er det mulig å scrolle nedover å begynne på begynnelsen. En har kommet frem til 1997 og formatet er endret. Stivere permer og alle utgivelsene er nå i farger (med unntak av de to Swamp Thing utgivelsene, uvisst hvorfor). Kvaliteten på seriene er fantastisk og prisen er, etter norske forhold, nesten gi-bort-aktig. (En av grunnene til at jeg gjør dette er at det finnes ingen oversikt på nettet hvor en både får en oversikt over antall utgivelser og innhold. Den mest omfattende oversikten over norske utgivelser er Knut Eide og Stig Kjellings Norsk Tegneserie Index og den anbefales ! Problemet med denne er det at du får ikke muligheten til å vite hva hver enkelt serie inneholder. Og sånn sett må det vel være en av mine fem faste lesere som kan gjøre bruk av informasjonen jeg har lagt ut ?).


1. Sandman (Calliope), Preacher, Lobo Og Hellblazer nr. 12

2. Swamp Thing

3. Hellblazer : The Family Man

4. Swamp Thing

5. Shade The Changing Man, Sandman : Slottet og Tre september og en januar, Hellblazer nr. 28 : Hold Me (Gaiman og McKean)





Som sagt er utvalget av serier gitt ut under Inferno labelen uten sidestykke i Norge. I stedet for å ta for meg hvert hefte velger jeg noen få utgivelser. Hefte nr 2 og 4 er de første heftene med Alan Moore`s Swamp Thing i Norge. Semic forlag utga Swamp Thing i Gigant i 1981-85 og valgte å utgi David Micheline og Nestor Redondo`s anemiske kopi av Len Wein og Bernie Wrightson`s opprinnelige Swamp Thing og ignorerte tegneserierevolusjonen Moore hadde skapt (fra 1983) med samme figur. Bare for å holde oss til Moore litt til. Den distinkt annerledes superheltserien Promethea er et mine definitive høydepunkt i denne sjangeren. Moore forklarer Kabbala og avdemoniserer Aleister Crowley i en historie som han skrev uten å anstrenge seg nevneverdig, siden han skrev minst 4 nesten geniale titler hver måned utgitt på America`s Best Comics.
6. Transmetropolitan, Lobo

7. Transmetropolitan

8. Death : The Time of Your Life

9. Johnny Double (Brian Azzarello og Eduardo Risso)

10. Batman : The Killing Joke og Sandman

11. Preacher

12. Hellblazer : Dangerous Habits

13. Whiteout (Greg Rucka og Steve Lieber)

14. Transmetroplitan, Young Justice (Peter David og Todd Nuuck) og The first american (Moore og Jim Baikie)





Neste serie det er verdt å nevne er, når radarparet Brian Azzarello og Eduardo Risso første gangen samarbeider, Johnny Double. En Vertigo miniserie og hvor historien er en hardbarket alle lurer alle historie. Ed Brubaker er blitt en av de viktigste manusforfatterne hos både DC og Marvel. Her er han representert med kriminalhistorien Scene of the Crime. Nok en miniserie fra Vertigo og veldig inspirert av Raymond Chandler og Raymond ville vært stolt. Bare for å nevne flere miniserier fra Vertigo. Millenium Fever er en serie å bli forbauset og bli i godt humør av. Love Street er nok en historie om en ung John Constantine. Og Human Target er hvor Peter Milligan tar den gamle DC seriefiguren (skapt av Len Wein og Carmine Infantino i 1972) og vrenger ham ut og inn opptil flere ganger.

15. Scene of the Crime (Ed Brubaker og Michael Lark)

16. Voodoo ( Alan Moore)

17. Millennium fever (Nick Abadzis og Duncan Fegredo)

18. 100 Bullets, Danger Girl, Battlle Chasers Bone (8 s)

19. Preacher

20. Promethea ( Moore og J H Williams III og Mick Gray

21. Sandman Presents : Love Street ( Peter Hogan og Michael Zulli og Vince Locke)

22. Human Target ( Peter Milligan og Edvin Biukovic)

23. Preacher : Cassidy : Blood and Whiskey

24. 100 Bullets, Vertigo Winter`s Edge 1 : Sandman, Hellblazer, Transmetropolitan, Nevada ( Steve Gerber og Phil Winslade) og The First American

25. Preacher

26. Preacher, 100 Bullets og Hellblazer nr. 141
Og det eneste som gjenstår er de siste 8 utgivelsene i denne sjangeren er Magma og Magnum. Og forhåpentligvis har jeg nevnt de i innlegget ovenfor ?

Ingen kommentarer: