mandag 21. mai 2012

Fløy en liten blåhval.........

Ensomhet er å foretrekke når en har valgt den selv sier hovedpersonen i en av de to seriene jeg hadde tenkt å nevne her. Felles for dem begge er at de er tegnet, i det ene tilfellet og skrevet og tegnet, av for meg helt ukjente tegneserieskapere. Den ene er franske Renaud Dillies (født: 1972) og som har gitt ut en rekke album på fransk, mens jeg tror dette er hans første på engelsk. Ramon K Perez har holdt på med det meste innenfor illustrasjon i løpet av de 10-12 siste årene og har også web-serien Kukuburi en kan lese her: http://www.kukuburi.com/ . En annen ting disse to seriene har til felles er innslag av det absurde. Og det at de begge er vel verdt å lese.

Sitatet øverst kommer fra Dillies serie Bubbles & Gondola og hvor hovedpersonen er virkelig ufrivillig ensom. Bokens to andre titler er The Adventures of Charlie the Mouse or The Vicissitudes of the Solitary Muridae. Musen Charlie er altså hovedpersonen og serien er det en kan kalle en antropomorfisk serie hvor dyr har hovedrollene. Charlie er en forfatter som ikke synes å få skrevet noe og som følge av sin ensomhet bl.a. blir oppsøkt av fuglen mister Solitude. Fra der blir han lokket ut av sin isolasjon og har den ene drømmeaktige opplevelsen etter den andre. Det blir vanskelig å kunne gjengi disse, men det som slår meg er at denne serien har de kvalitetene en virkelig bra serie for barn ville ha hatt og allikevel er det ikke mulig å overse at denne serien er beregnet for voksne. Det er med en slik serie en igjen oppdager savnet av fransk-belgiske album og deres fravær fra bladhyller og bokhandlere.
Jim Henson`s Tale of Sand er basert på et etterlatt filmmanus skrevet av Henson og Jerry Juhl. Henson skulle vel ikke trenge noen presentasjon og Juhl var en amerikansk manusforfatter for bl.a. tv som jobbet mye med Henson. Hvis dette hadde blitt film ville jeg ikke ha sett den, men den fungerer utmerket som tegneserie. En historie nesten helt uten dialog og Ramon K Perez gjør en fantastisk jobb. Historien starter i en liten amerikansk ørkenby og hvor alle innbyggerne er travelt opptatt med å feire. Vår helt får sine festligheter avbrutt av byens sheriff, blir tatt med til dennes kontor, vist et kart, får beskjed om at han skal få 10 minutters forsprang og så gitt Bynøkkelen. Slik starter en jakt nesten uten sidestykke der vår helt prøver å unnslippe sine mange og vidt forskjellige forfølgere. Denne serien har og det absurde og magiske som Bubbles & Gondola. Og begge evner å forvirre meg på den måten at en nesten vet at det kan virke intellektuelt stimulerende.

Ingen kommentarer: