tirsdag 15. juli 2014

Så var tiden kommet for (igjen) å bli misunnelig på svenskene (8)

Johnossi er en svensk duo bestående av John Engelbert og Oskar «Ossi» Bonde, startet i 2004 og som til nå har utgitt fire studioalbum. Og jeg tror at jeg aldri noensinne har hørt mer enn et par av sangene deres. Dette ikke fordi jeg ikke er interessert i musikk, men fra Sverige er det bare Abba og Roxette som har fanget min virkelige interesse (satt litt på spissen, Ace of Base var jo også litt flinke). Johnossi Comics derimot var umulig og ikke finne interessant. Med sitt cover inspirert av de klassiske EC-serienes cover fra 50-tallet. Tegnet av den briljante Kim W Andersson (Love hurts og nevnt her).
Han er en av tre tegnere som har tegnet de tre historiene som utgjør denne antologien. De to andre er Fabian Gøransson, som tidligere har adaptert August Strindbergs selvbiografiske roman Inferno til serieform og Loka Kanarp (Hungerhuset, nevnt nedenfor). Serien er på engelsk for et internasjonalt publikum og de her hjemme som synes svensk er umulig å lese. Og de er det forbausende mange av.
Så var det selve historiene og hvor Johnossis tekster er utgangspunktet eller bakt inn i handlingen. Anderssons tar utgangspunkt i verdens største game show og hvor hovedpersonen ikke helt har gått opp i den psykosen dette har påført befolkningen. Gøranssons starter med en surfekonkurranse og hvor den kvinnelige hovedpersonen ender opp med å bli eneste deltager. Kanarps er en hverdagslig beretning om ulykkelig kjærlighet.
Selve fortellingene er vel ikke denne seriens sterkeste side, med unntak av Kanarps vare beskrivelse av en ung manns bestrebelser, men da er det godt at tegningene veier opp for dette. Disse tre serieskaperne har vidt forskjellige stiler og det gjør dette til en serie vel verdt å lese. Den er faktisk så bra at jeg skal vurdere å lytte til Johnossi.

Ingen kommentarer: