mandag 21. juli 2014

Var det Frankrike som var de egentlige kjempers fødeland?

Hva jeg vet om american wrestling lærte jeg fra å se Darren Aronofsky`s The Wrestler med Mickey Rourke i hovedrollen. Og med en Marisa Tomei en enda en gang kunne bli forelsket i. Hvor en lærer at wrestling er koreografert vold hvor utøveren skal lide minst mulig, men hvor skader florerer. I Box Brown`s biografiske serie Andre The Giant blir en bl.a. fortalt flere av de mest kjente kampene til denne bautaen (han var 2,24 meter høy) innen det som gjerne vil bli omtalt som en sport.
Polskættede Andre Rene Roussimoff ble født i Grenoble, Frankrike i 1946 (han døde i 1993). Som tolvåring var han så svær at han ble nektet å ta skolebussen. Ved et tilfelle, sier historien, ble han kjørt til skolen av Samuel Beckett. Han starter som tømrelærling, avanserer til jobb i et flyttebyrå, for så å bli profesjonell slåsskjempe. Vi blir fortalt alle hans oppturer og nedturer. Sykdommen som ga ham 40 år å leve og de suksessene som kunne oppveie for dette. Han hadde forresten en av hovedrollene i en av de beste filmene jeg noensinne har sett. The Princess Bride regissert av Rob Reiner.
Tegningene er enkle, ikke ulike Guy de Lisle`s, og passer glimrende til historien om denne kjempen, både fysisk og popularitetsmessig, de færreste av oss har hørt om. Dette må være en av grunnene til at en leser serier av denne typen, fordi sånn må det bare være.

Ingen kommentarer: