torsdag 31. mars 2011
Årets trettiførste innlegg og det er 31.03. 2011
Siden dagen i dag er det den er tenkte jeg for engangs skyld ikke å skrive om tegneserier. Denne dagen i året som definitivt ikke er min favoritt dag, mens andre synes å sette pris på sin. For lenge siden, før mitt eget skjørlevned tok overhånd, gikk jeg mye på biblioteket. Et sted en gikk for å få tak i alt det som ikke lot seg skaffe andre steder. Mer om det siden. Her på Stavanger bibliotek har en brukt bortimot 100 år på å samle en anselig mengde bøker, 65-70 000, i magasinet i kjelleren. Det er noe eget ved å komme ned dit. Det er som tusenvis av døde forfatterspøkelser samtidig visker husk oss. Stavanger biblioteket ligger i det som kalles Stavanger kulturhus. Foruten oss består det av to cafeer, Narvesen, Barnemuseet og Kino 1. Siden i fjor var et dårligere år for Kino 1 enn året før skal de nå utvide med flere saler. Dermed ryker både Narvesen(de konkurrerte da også når det kom til å selge snop og popcorn til kinogåerne) og barnemuseet. Og mer enn halvparten av magasinet. Dermed må vi kassere og/eller sende disse bøkene til en av gruvegangene til Nasjonalbiblioteket i Mo i Rana. Alt dette fordi knølene som leder Kino 1 ikke kunne finne, blant rimelig mange tomme lokaler i sentrum, noe egnet utenfor kulturhuset. Jeg gidder ikke å prøve å forklare hvor hull i hodet dette er. Det at budsjettet vårt skrumpet med 3 ½ million kroner i år ble som en bonus å regne. Det er i hvert fall godt å vite at kapitalen ikke er det som styrer kulturpolitikken her i byen.
Siden dagen i fremdeles er det den er skal jeg nevne en av de biblioteksopplevelsene jeg ennå husker godt. En av mine største helter i oppveksten jobbet/jobber på Sandnes bibliotek. Dette var på slutten av 70-tallet og storebror min var nettopp kommet ut av skapet(han var den første til å gjøre det på Sandnes). Han gikk aldri inn dit igjen. Noe som krevde mot når en snakker om hvilken liten filleby Sandnes var på den tiden og fylt som den var av daværende og fremtidige Frp-velgere og alle de som viste bedre hva Jesus egentlig hadde sagt enn han selv kunne ha gjort. Nå er den bare større. Bror min hadde fått tak i en liste av romaner som handlet om dette og var skrevet av homofile forfattere og sendte meg for å låne dem. Jeg skjønte ikke så mye av dette med den der mellommenneskelige fysiske kontakten, uavhengig kjønn, så jeg sa ja. Jeg kom ned på biblioteket og gikk bort til skranken og leverte listen til han jeg nevnte litt tidligere i innlegget. Han så på den og fortalte meg hvor jeg kunne finne de forskjellige titlene på hylla, men det var en han måtte ned i kjelleren for å finne. Det var James Baldwin`s Giovannis rom utgitt på norsk første gang i 1968. En ufattelig bra bok og en av topp tre når det kommer til det deprimerende opplysende. Det at han var der og hjalp en liten dredunge som meg med å finne disse bøkene og ikke kom med kritiske kommentarer, men heller gjorde sitt ytterste for å hjelpe meg (bare som en kuriosa hadde ikke S B denne boken for den nye oppgaven kom i 2004) var beundringsverdig og det at han har hjulpet utallige andre både før og siden likeså. Et sted hvor toleransen ble praktisert. Det er nesten sånn at en skulle gjort noe lignende for andre siden, men gå utenom sa bøygen……
tirsdag 29. mars 2011
Lille postbud, min due
mandag 28. mars 2011
Den andre anmeldelsen først
søndag 27. mars 2011
Bare joss (1)
lørdag 26. mars 2011
Hvor jeg mimrer litt, angrer meg en smule og til slutt foretar en avgjørelse(1)
Den avisstripen som var utslagsgivende for at jeg kjøpte bladet i mange år var Milton Caniff`s Steve Canyon. Av denne trykket de fra starten 13.01. 1947 og videre et sted mellom 10 og 15 år i kronologisk rekkefølge. Uvurderlig! Innimellom hendte det at de også kom til å gi ut historier, med den nesten like bra serien, Johnny Hazard av Frank Robbins. De trykket også seriehefter i bladet. To av disse var Maze Agency(Mike W Barr/Adam Hughes) og Ms. Tree Quarterly (Max Allan Collins/Terry Beatty) opprinnelig utgitt på DC. Og til slutt var den avgjørende tingen som gjorde at jeg kjøpte bladet i så mange år det at de og trykket en lang rekke album. Noen av disse er Kelly Green (Leonard Starr, Stan Drake), Largo Winch (Jean van Hamme/Philippe Francq) og Kodenavn XIII(van Hamme/William Vance). Dette er bare noen få de titlene som er blitt utgitt i Agent X-9 i løpet av de snart 37 årene bladet har blitt utgitt.
Hvor jeg mimrer litt, angrer meg en smule og til slutt foretar en avgjørelse(2)
tirsdag 22. mars 2011
Hva skal man med alle disse stiene når man har masser av fortau (2)
mandag 21. mars 2011
Hva Zapffe skrev om (1941)
fredag 18. mars 2011
If I had a hammer
torsdag 17. mars 2011
Sykemeldt med rett til å .....
………………… være meget surmaget.
torsdag 10. mars 2011
Hvor jeg går på ikke gjengrodde stier (1)
Historien her var skrevet av Frank Miller og tegnet av David Mazzucchelli. Jeg har nevnt to av Mazzuchelli`s andre serier her i bloggen, Paul Auster`s City of Glass og Asterios Polyp og jeg har så vidt nevnt det andre samarbeidet mellom Miller og Mazzucchelli, Batman: Year One. Jeg har også nevnt Daredevil : Born Again, som var den amerikanske originaltittelen og ble utgitt i Daredevil 226-233, men denne gangen tenkte jeg å være litt mer utfyllende enn det jeg var i juni 2009. For å begynne med det viktigste først. Jeg har aldri klart å sette fingeren på hva det er som gjør Mazzucchelli til en så framifrå tegner. At han gjør alt riktig er det ingen tvil om, men det er noe med hans tegninger, som gjerne kan virke middelmådige når en ser dem første gang, og hvordan han allikevel klarer å finne den helt riktige vinkelen, posituren, ansiktsuttrykket eller close upen som gjør alt så meget bedre. I City of Glass og Asterios bruker han en mye enklere tegnestil og allikevel ”konstruerer” han bilder og sider de færreste andre tegnere er i nærheten av. Det en kan si med Born Again er at der legger han seg tett opptil hvordan Miller og Janson tegnet den tidligere og allikevel er det umiskjennelig Mazzucchelli. Nå har ikke Mazzucchelli tegnet veldig mange superheltserier(han tegnet i alt 23 Daredevil hefter i denne perioden, som er personlig rekord for å jobbe hos en av de to store), han har i det hele tatt ikke tegnet så forferdelig mye på de rundt 50 årene han har vært blant oss her nede. Da får trøsten være at han holder seg kvalitet fremfor kvantitet. Her ender første del og fortsettelsen dukker opp litt senere.
tirsdag 8. mars 2011
Litt mindre enn uvesentlig
onsdag 2. mars 2011
I mangel av noe bedre, en liste
Doug TenNapel : Gear
Doug TenNapel : Iron West
Doug TenNapel : Black Cherry
Doug TenNapel`s Web Comic RatfistTre nye titler av TenNapel og jeg har bare fått lest Gear. Skjønt bare, den var virkelig fornøyelig. Gonzo er en tegneseriebiografi om gonzojournalisten Hunter S Thompson og Deny`s Wortman`s New York er en samling vitsetegninger og samtidig stemningsrapporter fra et forgangent New York. Fables : witches er den fjortende boken i denne glimrende serien. Sweet Tooth har jeg bare lest første bok, men den er så bra at jeg kjøper den selv. Luna Park er illustrert av en av de mest interessante serietegnerne jeg vet om, Danijel Zezelj og historien virker uhyre spennende.
Will Bingley/Anthony Hope-Smith : Gonzo
Denys Wortman : Denys Wortman`s New York
Bill Willingham/Mark Buckingham m.m. : Fables : Witches
Ennis/Dillon : Preacher : Until the End of the World
Jeff Lemire : Sweet Tooth : Out of the Deep Woods
Jeff Lemire : Sweet Tooth : In Captivity
Kevin Baker/Danijel Zezelj : Luna Park
Ennis/Robertson : The Boys : The Innocents bok 7
Eddie Campbell : Alec : The Years Have Pants
Timothy Truman : Scout volume 1
Christos Gage/Wellington Dias : The Man With no Name : Saints and Sinners
Howard Chaykin : Black Kiss
Alex Ross, Jim Krueger/Diverse : Project Superpowers
Matt Wagner/Cezar Razek : Zorro : Clashing Blades
Robert E Howard, Diverse/Diverse : Thulsa Doom
Refresh, Refresh synes å være en ungdomsskildring, men det har jeg ikke fått sjekket ut ennå. Danica Novgorodoff er helt klart en serieskaper en må merke seg. Jim Butcher har til nå skrevet 13 bøker i serien om trollmannen og privatdetektiven Harry Dresden. Dette er den andre tegneserieadapsjonen. Den første heter The Dresden Files : Welcome to the Jungle og finnes på biblioteket. Danske Cobolt forlag har satt seg fore å gjenutgi Linda og Valentin serien i kronologisk rekkefølge. Dette første bindet inneholder historiene Onde drømme(tidligere kun utgitt på dansk i Fortællinger fra rummet), Storbyen der druknede og De tusind planeters imperium. Og med masse ekstramteriale.
Percy, Ponsoldt/ Danica Novgorodoff : Refresh Refresh
Butcher, Powers/ Ardian Syaf : The Dresden Files : Stormfront : Maelstrom
Pierre Christin/Jean-Claude Mezieres : Linda og Valentin samlede eventyr 1
Carlos Trillo/ Eduardo Risso Chicanos bok 2
Carlos Trillo/Domingo Mandrafina : The Big Hoax
Runberg/Talijancic : Hammerfall : Skuggorna i Svartalvhem Album 2
Jones/Barreto, Williamson : Star Wars : A New Hope
Goodwin/Williamson, Garzon : Star Wars : The Empire Strikes Back
Goodwin/Williamson, Garzon : Star Wars : Return of the JediCarlos Trillo har skrevet en rekke glimrende serier i løpet av de siste snart 50 årene. Med serien Chicanos har han samarbeidet med den meget produktive og uhyre dyktige Eduardo Risso. Historien er tegnet i svarthvitt og tittelen henviser til et navn gitt de med mexicansk opprinnelse bosatt i USA. Opprinnelig utgitt i hefteformat i Europa og her har en samlet heftene 9-16. Hovedpersonen er kortvokst, litt penere enn helt stygg privatdetektiv forfulgt av uhell. The Bix Hoax er en avsluttet kriminalhistorie av Trillo og Mandrafina som har samarbeidet på en rekke prosjekter tidligere. Hammerfall er albumserie fra vikingtiden og gitt ut Sverige. Virker ganske interessant. De tre nytegnede serieadapsjonene av Star Wars episode IV til VI er i hvertfall bedre enn de Howard Chaykin og andre tegnet like i forkant av hver av filmenes premierer. Osamu Tezuka : Ayako
Hiroya Oku : Gantz 7
Hiroya Oku : Gantz 8
Hiroya Oku : Gantz 9
Hiroya Oku : Gantz 10
Hiroya Oku : Gantz 11
Hiroya Oku : Gantz 12
Takehiko Inoue : Vagabond 23
Takehiko Inoue : Vagabond 24
Takehiko Inoue : Vagabond 25
Takehiko Inoue : Vagabond 26
Takehiko Inoue : Vagabond 27
Takehiko Inoue : Vagabond 28
Takehiko Inoue : Vagabond 29
Takehiko Inoue : Vagabond 30
Gantz er en serie om unge mennesker som jakter på aliens i Tokyos gater. Spillefilmen basert på serien har nylig hatt premiere. Samuraiserien Vagabond har med sine 30 bøker passert 6000 sider(alt i alt 33) og hele historien er igjen løselig basert på Eiji Yoshikawas roman Musashi. Hvor spennende dette kan være har ikke jeg rukket å finne ut. Inoue er forøvrig en glimrende tegner. Ayako er en manga Tezuka ga i ut 1972—73 og er et sosialrealistisk drama. Det er også sagt at det er hans mest politiske serie noensinne. Handlingen er lagt til Japan like etter slutten på 2. verdenskrig og problemene med gjenoppbygging, økonomi og amerikanernes tilstedeværelse er noen sentrale temaer. Det var det og dermed vil det nok bli en stund til neste liste.