mandag 22. juni 2009

8.Mimring ( The sequel )


Første del sluttet med Semics Marvel Universet tittelen Demonen hadde publisert alle historiene skrevet av Miller og tegnet av ham selv eller Klaus janson. Bladet gikk fra en månedlig utgivelse til å bli utgitt nokså sporadisk. Nr. 3 1987 var også skrevet av Miller , men denne gangen tegnet av John Buscema.

Buscema har tegnet et enormt antall Marvel-serier siden han startet som freelance tegner i 1966. Siden da har han tegnet tegnet alt fra Tarzan, Punisher, og han overtok både Thor og Fantastiske Fire (nr. 107-141) når Jack Kirby ga seg etter 102 nr. (John Romita sr. tegnet 103-106) og forlot Marvel i 1970. Det Buscema er mest kjent for i Norge er de over 200 heftene han har tegnet av titlene Conan the Barbarian og Sword of Conan. En uhorvelig mengde av disse er utgitt på norsk siden 1984 (det var da Semic ga ut den første Conan-serien på norsk). Dette var litt om John Buscema som i mine øyne er en dyktig håndverker, men litt for lik seg til og kalles noe annet.

Daredevil historien er en pastisj om den ensomme ukjente som kommer til en by hvor vold og korrupsjon regjerer. En kan tenke seg James Dean i en oppdatert versjon av Clint Eastwood`s western Pale Rider. Her møter vi altså en Matt Murdock i sivil og som er på en reise bort fra problemene med privatliv og Daredevil i New York. Selvfølgelig ordner han opp og det selvfølgelige er noe av problemet med denne historien. Og det at den er det en kan kalles temmelig uinspirert og Buscema`s altfor gjenkjennelige tegnestil gjør den ikke bedre.

Så er en vel fremme ved det siste høydepunktet med Daredevil og Frank Miller på norsk. Daredevil : Born Again (opprinnelig utgitt i hefteform fra 227-233 i 1986). Denne var tegnet av David Mazzuchelli og han har jeg skrevet kort om tidligere i bloggen (28.12. 2008). Historien begynner med et fokus på Karen Page. Hun var advokatfirmaet Nelson / Murdock`s første sekretær og var i en lengre periode Matt Murdock`s utkårede. Etter en tid ble hun skrevet ut av serien. Før dette skjedde hadde hun oppdaget sammenhengen mellom Murdock og Daredevil. Hun reiser til Hollywood for å gjøre karriere som filmstjerne. Hun får til slutt hovedroller i den typen filmer det produseres mest av i California. Nedturen fortsetter og mange sprøyter senere selger hun hemmeligheten for et skudd. Siden alt er til salgs og alt vil bli solgt og alt som er til salgs vil til slutt ende opp hos Kingpin. Han ser muligheten til legge Matt Murdock`s tilværelse i grus. Dette fordi Murdock i utgangspunktet er alt annet enn psykisk stabil. Som tenkt, så gjort og resultatet kan en lese i fortsettelsen av denne historien. Dette var den siste historien med Miller`s Daredevil på norsk og i tredje del av denne mimringen skal jeg skrive om den siste for Marvel og litt om Seriehusets utgivelser av Daredevil.

Ingen kommentarer: