mandag 29. juni 2009

Mysterier med hvitt


Det er ikke enkelt å være mer enn halvgammel, i dårlig form og bleikfeit i denne ulidelige varmen vi plages med nå. Jeg er ikke veldig begeistret for vinteren, men akkurat nå tenker jeg lengselsfullt på snø, is og frostbitt. En leilighet umulig å varme og behovet for ulltepper. Fra det og til dagens to tegneserier er det ikke veldig langt, litt søkt, men hvem bryr seg ?
Oni Press er et amerikansk tegneserieforlag startet i 1997 av Joe Nozemack og, til da redaktør i Dark Horse Comics, Bob Schreck. Schreck gikk siden til DC Comics hvor han var sjefsredaktør for Batman-titlene frem til 2009. Vel, Oni Press ga i 1998 ut miniserien Whiteout og i 2000 kom oppfølgeren Whiteout : Melt. Begge var skrevet av Greg Rucka og tegnet av Steve Lieber. Handlingen i begge er lagt til Antarktis, derav navnet Whiteout som beskriver det som skjer under en snøstorm, og hovedpersonen er U. S. Marshall Carrie Stetko. Hun har blitt forvist til denne stillingen etter å ha kommet på kant med ledelsen i FBI og har det motsatte problemet jeg har, nemlig at hun lengter tilbake til varmen. Stetko holder til på den amerikanske basen McMurdo Station.

I den første serien begås det mord som hun må etterforske og hun unngår så vidt å bli et av ofrene. Flere blir tatt av dage og etterforskningen fører henne til flere av de amerikanske basene. Oppfølgeren handler mer om internasjonal politikk med røtter tilbake til den kalde krigen. En russisk base blir ødelagt og ulovlige våpen blir stjålet. Antarktis skal i følge internasjonale avtaler være uten militære våpen, noe som og er tilfelle for Svalbard. Stetko blir tilkalt og sammen med en russisk etterretnings agent tar hun opp forfølgelsen av gjerningsmennene over den antarktiske innlandsisen.Greg Rucka har siden midten av nittitallet markert seg som en av de viktigste nye amerikanske tegneserieforfatterne. Både hos Marvel DC Comics har han etter hvert skrevet en rekke av de viktigste titlene. ( Wolverine, Wonder Woman og Gotham Central ). Biblioteket har og de to første bøkene i serien Queen & Country Rucka utga på Oni. Steve Lieber har tegnet serier siden han gikk ut at av Joe Kubert School of Cartooning and Graphic Art i 1990. En stor del av hans produksjon vært for DC Comics. Filmen basert på Whiteout har premiere 11.09. 2009.

3 kommentarer:

Jo sa...

Den første Whiteout-historien ble utgitt på norsk i et nummer av Inferno (nr. 13?). Det har du vel strengt tatt nevnt før i enn oppramsing, men det er det sikkert ikke alle som husker.

Lars Gundersen sa...

Ja, Whiteout utkom i sin helhet i Inferno Album nr. 13 i 1999 og Whiteout : Melt ble utgitt som serie i Magma / Magnum Album 1-4 i 2001 og 2002.

Jo sa...

Da fikk jeg jo oppklart hvorfor jeg mente jeg hadde lest Melt også, selv om jeg ikke har den på engelsk.