fredag 19. juni 2009

Hvordan kombinere favoritter med minimalisme (del 2)


Det er flere ting som kan sies å være virkelig vanskelig. Å få tolv rette i tipping, lykkes med kjærligheten, finne noe bra å si om D.D.E. og skrive om favoritt tegneserieskapere. Sistnevnte fordi en gjerne vil kunne formidle alt om seriene og personen(e) som skapte dem. Jo, bedre en liker seriene, jo vanskeligere blir det. Tidligere i bloggen har jeg startet forsiktig med å skrive om Hugo Pratt og hans serie Corto Maltese. Hvorvidt det er formålstjenlig å ramse opp hver enkelt historie eller om en heller skulle ta seg selv i nakken og komme opp med en generell, grundig og lånt analyse av serien er et spørsmål jeg stiller meg. Eller jeg kan gjøre det på min vanlige plattfotede måte.


Hugo Pratt ble født i Rimini i 1927, men tilbrakte oppveksten i Venezia. Dette skinner tydelig igjennom når en leser Corto Maltese (Legenden om Venezia). 10 år gammel flyttet Pratt og familien til Etiopia (hærtatt av Mussolinis styrker i en ærefull krig i 1936). Etter krigen reiser Pratt tilbake til Venezia og i 1949 bryter han nok engang opp og reiser til Buenos Aires. I Argentina skaper han serier som Sgt. Kirk og Wheeling ( utgitt på norsk i westernbladet Colt som Fort Wheeling i 1984 eller 1985, skal finne ut av det). Her var forfatteren Hector German Oesterheld, som skrev de fleste av Pratts serier på denne tiden. Han starter forlaget Frontera sammen med og samarbeider også med tegneseriestorheter som Alberto Breccia ( Uruguays største tegneseriegeni), Jose Luis Salinas ( Frisco Kid også i Colt), Jose Munoz (Joe`s Bar og Alack Sinner ((en av Miller`s inspirasjonskilder til Sin City)) og begge var skrevet av Carlos Sampayo) og Fransisco Solano Lopez (bl.a. serien Evaristo i James Bond 1991-2).

I 1962 vender han tilbake til Italia og i 1967 blir Corto Maltese : Balladen om det ramsalte hav publisert i det italienske magasinet Sgt. Kirk, hvor Pratt var en av grunnleggerne sammen med Florenzo Ivaldi. Tre år senere kom det på fransk i bladet Pif. Og resten er historie. Frem til og med det siste , og tolvte i serien , albumet med Corto Maltese, Mu, som kom i 1988. Hugo Pratt produserte en rekke andre serier utenom Corto Maltese i denne tiden og rakk å gjøre enda flere før han dessverre gikk bort 20.08. 1995. Dette var forsøk på en kort biografisk oppsummering og i neste innlegg skal jeg fortsette om serien Corto Maltese.

1 kommentar:

Ronny K sa...

Fort Wheeling startet i Colt 2 1986. Se http://www.minetegneserier.no/pls/htmldb/f?p=100:6:0:VIEW::6:P6_UTGIVELSER_ID,P6_CS:4614,D641E35A25604CF5