tirsdag 9. juni 2009

Gleden ved å være en letende leser


Dette er en serie jeg leste for en tid siden. Den ble bestilt til biblioteket, og siden det er jeg som bestiller, uten at jeg visste noen ting som helst om serien og serieskaperen. Den ble nevnt i Tronsmos nyhetsbrev og virket i grunnen veldig interessant. Serien heter 2 Sisters og med undertittelen A Super-Spy Graphic Novel. ( Super-Spy er og navnet på hjemmesiden hans og hvor han publiserer nettserien Super Spy. Denne ble utgitt i samlet papirutgave i 2008 og ga en av Eisner nominasjonene. )

http://www.supersecretspy.com/onlinecmcs.htm.

Den er tegnet og skrevet av Matt Kindt. Det som blir litt flaut for min del er at Kindt har blitt nominert til Eisner Awards ikke mindre enn 3 ganger og 2 ganger nominert til the Harvey Awards. Og det var jo noe jeg burde visst ? Det jeg vet nå er at
Matt Kindt er født i 1973 i St. Louis og slo igjennom med den grafiske romanen Pistolwhip i 2001. Serien mottok mye kritiker ros ,men ble ikke det helt store kommersielle gjennombruddet. Han har siden laget to oppfølgere til denne og de er : Mephisto and the Empty Box og Pistolwhip 2.

I 2004 kom 2 Sisters ut og jeg vil bare si at det er en serie en blir glad i. Den er en, til tider, forvirrende blanding av virkelighet og drøm, to søstres oppveksthistorie, en beretning fra 2. verdenskrig med en høydramatisk spionhistorie innbakt og for å toppe det hele er det òg med karibiske pirater. Det kan synes forvirrende, men Kindt får alt til å henge sammen og resultatet er briljant. Og det virkelige mysteriet blir det ikke gitt svar på før de siste sidene. Når det gjelder Kindt`s tegninger vil kanskje noen synes at virker uferdige, jeg liker dem en hel haug. Dette er en serie hvor helheten tekst og tegninger skaper gjør serien, om mulig , enda bedre. Kan bare anbefale denne på det aller varmeste.

2 kommentarer:

Jo sa...

Navnet Kindt sa meg ingenting, men Pistolwhip: The Yellow Menace står i hyllen. Jeg har ikke lest den ennå, men må kanskje gjøre noe med det nå (har en masse ulest stående/liggende). Jeg vet ikke om den jeg har er nr. 1 eller nr. 2, men det spiller kanskje ikke noen rolle?

l.g. sa...

Det er Pistol Whip og to spin-offs ( Mephisto and the Empty Box og Pistol Whip 2 ). Det at du har luksusproblemet med en masse serier ennå ulest gjør meg en smule misunnelig.