mandag 8. juni 2009

The Question of who ?


I 1967 dukket det opp en ny helt i bladet Blue Beetle nr. 1 1967. Utgitt av Charlton Comics og skapt av ikke ukjente Steve Ditko ( Spider-Man og Dr Strange hos Marvel, The Creeper , Hawk and Dove og Shade the Changing Man hos DC). Denne helten bar navnet The Question. Og hans viktigste kjennemerke var en maske som helt slettet ansiktsuttrykket. Kledd i lang frakk og med hatt. I 1986 gikk Charlton konkurs mens DC Comics allerede hadde kjøpt opp en del av figurene deres tilbake i 1983, deriblant The Question. Historien forteller at Alan Moore skulle bruke disse i en serie og at DC så at det ikke ble forenlig med å integrere disse figurene inn i DC universet i etterkant. Dermed ble The Question til Rorschach og Watchmen var et faktum.

Året etter (1987) ble The Question overlatt til forfatteren og redaktøren Denny O`Neill. Han hadde jobbet hos Charlton og også jobbet en periode for Marvel. Han er noe av en levende legende og han har blitt kjent for kvalitet. Serien om The Question ble gitt ut i 36 hefter, 2 Annuals og 5 Quarterly Specials. De fleste tegnet av Denys Cowan, en glimrende tegner og nesten helt ukjent i Norge.

Serien starter beinhardt. Vår helt blir skambankt av skurken Lady Shiva og så skutt. Han havner i koma og når han våkner får han opplæring i den virkelige ” martial arts” av en de mer perifere heltene i DC universet, Richard Dragon. Han vender tilbake til Hub City og gjenopptar jobben som stjernereporteren Vic Sage hos byens tv-stasjon. Hub City er den mest korrupte byen i USA (basert på East St. Louis) og en av de få som gjør noe for å endre dette er Sage`s tidligere kjæreste, nå borgermester, Myra Fermin. Dette er en superheltserie som prøver å belyse flere viktige moralske problemstillinger og lykkes. Biblioteket har samlingen Zen and Violence som samler de seks første heftene. De 10 første heftene ble utgitt på norsk i bladet Thriller i 1989-90. Det har siden kommet ut flere forskjellige tolkninger av The Question, men denne er den som er verdt å få med seg.

2 kommentarer:

Jo sa...

O'Neills Question-historier var til tider strålende. Jeg har ikke lest noen andre versjoner, så det var greit å høre at det (hvis jeg tolker deg rett) ikke er bryet å lete etter disse. For øvrig var Thriller egentlig et ganske flott blad. Problemet for min del var at jeg allerede hadde alle seriene på engelsk.

Lars Gundersen sa...

Jeg tør ikke gå god for påstanden om at ingen av de andre Question-seriene ikke er verdt å lese.Originalen av Steve Ditko må vel ha en viss mimreverdi ? Rick Veitch laget en 5 hefters serie i 2006 med en spesiell vri og Renee Montoya tidligere i GCPD (Gotham City Police Department) har overtatt etter Vic Sage døde. Den siste serien er jeg virkelig skeptisk til!