mandag 22. juni 2009

8. Mimring ( Avslutningen )


Frank Miller hadde en kontrovers med Marvel Comics og det siste han gjorde for forlaget ble Daredevil : The Man Without Fear. Dette var basert på et ubrukt filmmanus og kom ut i fem hefter i 1993. Tegnet av Marvel`s mest populære tegner , John Romita jr. ( sønn av en av de største Spider-Man tegnerne gjennom tidene, John Romita ). Romita jr. har tegnet alle de mest kjente Marvel seriene og tegnet også Daredevil i perioden 1988-90. Filmmanuset og serien gjenforteller historien om Matt Murdock`s og Daredevil`s tilblivelse på en ny måte i forhold til originale historien. En får se mer av Murdock og Elektras forhold og hvordan det ender første gangen. Kingpin fremstår i en enda mer ond fremtoning. Filmen hadde sikkert blitt bedre enn den Ben Affleck hadde hovedrollen i i 2003. Serien var ikke dårlig, men manglet det lille ekstra Miller`s tidligere serier med Daredevil hadde hatt. Romita jr`s tegninger holder et høyt nivå, men igjen kan en tro at han setter flinkheten foran det å ta noen sjanser.


I 2003 begynte Seriehuset å utgi Daredevil på norsk igjen og da var det gått 14 år siden Semic hadde utgitt sitt siste hefte. Marvel hadde i mellomtiden vært en hårsbredd fra konkurs og hadde innsett at forlagets serier trengte en oppdatering til 21. århundre og at nye ideer var nødt å komme utenfra. De uavhengigeseieskaperne Brian Michael Bendis ( Jinx og A.K.A. Goldfish ) og Ed Brubaker (Lowlife) ble manusforfattere på bl.a. Daredevil og David Mack ( skaperen av den tidvis geniale Kabuki ) ble og hyret inn. Resultatene lot ikke vente på seg og noen av disse seriene ble utgitt av Seriehuset i 2003 og 2004. Allikevel var de fire første heftene en historie skrevet av Kevin Smith (regissør av filmene Clerks 1 og 2), påbegynt i 1999 og tegnet av Joe Quesada og Jimmy Palmiotti. De to sistnevnte hadde sammen drevet forlaget Event Comics og tegnet og skrevet om sin egen superhelten Ash (andre titler på forlaget var Painkiller Jane og 22 Brides). Quesada endte opp som sjefsredaktør i Marvel og kan gjerne gis mesteparten av kreditt for den nytenkingen som ble satt i gang hos forlaget.

Tilbake til Smith sin Daredevil-historie. Dette var de første 8 nr. i Daredevil vol. 2. Den opprinnelige serien var blitt kansellert med nr. 382. Historien inneholder engler, demoner, en mulig gjenfødt Jesus og Karen Page`s død. Historien hadde tittelen Guardian Devil og en kan selv få lov til å gjette hvem som var tiltenkt den rollen. Kevin Smith er en tegneserienerd like god som noen annen, men i denne serien lykkes han ikke spesielt godt. Masse dialog kjennetegner filmene hans, men det er ikke alltid om å gjøre å oversvømme rutene med den. Tegningene bærer også preg av det og jeg sitter igjen med at hele serien er en smule klaustrofobisk lesning. Allikevel er det lyspunkt.

Vi hopper to år frem hos Marvel og ekspertene er innkalt. Miniserien heter Yellow og forfatteren Jeph Loeb og tegneren Tim Sale står bak. De hadde tidligere laget Batman : The Long Halloween hos D.C. (de er begge tilknyttet tv-serien Heroes) Hos Marvel laget de denne, Hulk : Grey og Spider-Man : Blue. Alle tre er utgitt på norsk og Daredevil : Gul kom ut i 2006. Her får en nok en gjenfortelling av hvordan Matt Murdock endte opp som Daredevil og en blir fortalt fra den første tiden han operer som Daredevil. Den første drakten var jo gul. Her er også lagt inn et trekantdrama mellom Murdock, Nelson og Karen Page. Dette er en serie som er uhyre dyktig laget og som allikevel er basert på å stjele uhemmet fra den originale historien og for siden kalle det en hyllest. Bør allikevel leses.

Til slutt to viktige historier jeg ikke har nevnt :

Elektra Assassin ( Frank Miller / Bill Sienkiewicz) 1986
(nevnt tidligere i bloggen)
Elektra Lives (Frank Miller) 1990

Ingen kommentarer: