lørdag 13. juni 2009

Hardkokt, britisk og glimrende

Noe av det første Paul Grist tegnet var historien St: Svithun`s Day i 1989. Denne var skrevet av den litt kjente Grant Morrison. En historie om Margaret Thatcher og hennes visjon om hva Storbritannia var og hvordan mange ikke klarte å finne sin plass i denne visjonen. Første gangen jeg leste noe som var tegnet av Grist var Grendel : Devil in our Midst. Denne var skrevet av Steven T Seagle (House of Mystery med Teddy Kristiansen og American Virgin bl.a.). Det som kjennetegner Grist sine tegninger er at de kan sies å være en smule firkantete og hvorvidt han var inspirert av Mike McMahon (Judge Dredd) skal jeg ikke hevde.


I 1993 startet Grist sitt eget forlag, Dancing Elephant Press, og begynte å gi ut sin egen serie Kane. Han både tegnet og skrev manus og dette gjorde utrolig bra. Det er ikke tvil om at mannen kan tegne og har sansen for det grafiske og nyskapende utforminger av en serieside. Han utnytter muligheten det svarthvite formatet kan gi til fulle. Han er nyskapende og original og vi snakker ennå bare om den tegnemessige delen av serien. Så kan en bli litt bekymret med at en utpreget tegner plutselig skal skrive sine egne manus og at dette ikke vil stå i forhold til tegningene. Ingen grunn til bekymring ! Han løser det historiemessige like uovertruffent som det tegnemessige.

Handlingen i serien kan helt klart kalles hardkokt krim. Hovedpersonen heter, surprise, Kane og er politimann i byen New Eden. Han har tidligere blitt såret i tjenesten og får det vanskelig når han igjen kommer i tjeneste. Dette fordi at politikorpset i New Eden er gjennomsyret av korrupsjon og de få politimennene som ikke er korrupte ser på Kane som en som er. Ergo, mistror alle ham. Vi følger Kane gjennom hans arbeid som politimann i denne situasjonen og Grist forteller også historier som virker oppklarende om bifigurene rundt Kane. Vi blir bl.a. fortalt hvorfor sjefsgangsteren endte opp som han gjorde. Fortellingen er glimrende og Grist er forskjellig, fra hva Miller i sin Sin City ikke er, med det at medmenneskelighet og humor er veldig tilstede. Dette er en genial serie og biblioteket har selvfølgelig ingen av samlingene. Det kom i alt seks og Kane har gått videre til nye og spennende prosjekter.

Ingen kommentarer: