tirsdag 25. februar 2014

Als das Kind Kind war

Det er litt underlig å tenke på hvor mye og lite en har forandret seg i løpet av de årene en til nå har fått med seg. Som liten lekte jeg nesten hovedsakelig med krigsleker fra rundt syv til begynnelsen av tenårene. Hadde sågard vyer om å bli yrkesmilitær. Så leste jeg Ringenes Herre og ble pasifist (oppdaget vel også at jeg er ikke blant de modigste jeg kjenner, selv om det kreves mot å innrømme et en er feig). Jeg leste også en god del av disse krigsseriene som ble utgitt i dette kvarte formatet. Den jeg fikk lest mest av var Kamp Serien. Disse kom hver uke og tok for seg det meste om hadde skjedd. Det var videre Granat Serien som hadde historier lagt til både Vest-Europa og Stillehavet. På Vingene hadde serier fra det britiske luftforsvaret og Sabotør Q5 var om en som sprang rundt og gjorde livet surt for tyskerne et eller annet sted i Frankrike. Og det var enda flere serier enn dette.
Det som kjennetegnet disse seriene var at de ikke var spesielt nyanserte når det kom frem til fremstillingen av partene i konfliktene. Så det var ikke bare tegningene som var svarthvitt. Tegningene var vel det en ikke kan kalle kunst, men de fungerte. Av tegnere var det en hel rekke, deriblant en rekke spanske og sør-amerikanske, og ingen ble nevnt med navns nevnelse i noen av bladene. Forlaget som ga ut de fleste av disse seiene var britiske DC Thompson og på norsk stavangerske Se-bladene. I Norge var interessen for disse seriene størst på 60- og 70-tallet og så godt som borte rundt 1990.
Hensikten med dette innlegget var å anbefale fire samlinger innkjøpt til biblioteket i håp om at forfatteren ville avlegge Stavanger bibliotek et besøk. Så skjedde ikke, men samlingene står der så godt som ulest og det er de fire første i serien. Og det er synd og skam fordi denne serien er av mange (ikke så mange jeg har hørt om, men…) nevnt som en av de beste krigsseriene noensinne laget og med det inneforstått beste anti-krigsserie utgitt. Serien det er snakk om er Pat Mills og Joe Colquhoun`s (1926-1987) Charley`s War. Og krigen det er snakk var den ment å stoppe alle kriger, Første verdenskrig.
Charley er født året det tyvende århundre starter og melder seg i 1916 frivillig til hæren og klarer å snike seg unna det at en er nødt til å ha fylt 18 for å verve seg. Belønningen for dette blir at han kommer tidsnok til å delta ved Slaget ved Somme. Han overlever dette og uten å røpe for mye så er han en av de som 11.11. klokken 11 1918 ennå er i live. I løpet av disse to årene får Mills og Colquhoun vist dagliglivet i skyttergravene, krigens uhyrlige stupiditet, tapene og grusomhetene og fjerner en hver form for glorifisering av krigen som noe ærefullt. Mills har, hvis jeg husker rett, anarkistiske tilbøyeligheter og dette skinner også i gjennom i hans fremstilling av denne ufattelige industrielle nedslaktningen av mennesker. Han gjorde også grundige forberedelser og omfattende undersøkelser slik at det historiske skulle kunne være så korrekt som mulig. Colquhoun`s tegninger enten liker man eller så klarer en i hvert fall ikke å forholde seg likegyldig til dem. Serien kom ut fra 06.01. 1979 og til 04.10. 1985 og har aldri utkommet på norsk.

Ingen kommentarer: