For en del år siden leste jeg en glimrende serie med tittelen Saga of the Pliocene Exiles. Den var på fire bøker og skrevet av amerikanske Julian May. Her starter hun med å beskrive vår verden som har fått kontakt med utenomjordiske sivilisasjoner og hvor tilværelsen siden har nærmet seg det utopiske. De få misfornøyde finner sin utvei fra dette veltilpassede helvete. En vitenskapsmann har klart å åpne en portal til seks millioner år før vår tid.
Ulempen er at den virker bare en vei og allikevel velger en rekke å benytte seg av denne muligheten til å unnslippe denne fremtiden. Og når de kommer dit blir de tatt til fange av alver. Eller snarere nok en utenomjordisk rase og hvor denne har strandet på jorden i denne tidsepoken og siden gått hen og blitt en del av menneskehetens kollektive hukommelse som alver, nisser og dverger. Og det er med dette som gjør serien videre så bra.
Da blir overgangen til Ian Edginton og Francesco Trifogli`s nye (startet utgivelse i 2013) serie på Vertigo, Hinterkind, nesten smertefri. Den første samlingen inneholder de seks første heftene og har fått tittelen The Waking World. Her befinner en seg også i en nær forestående fremtid, men hvor menneskeheten er blitt en utrydningstruet art etter en ikke spesifisert verdensomspennende katastrofe. I et overgrodd New York har en liten gruppe slått seg til i Central Park.
Her holder vår hovedperson Prosper til. Hun og vennen Angus forlater siden dette samfunnet og oppdager at de underjordiske har dukket frem fra den kollektive underbevisstheten og er i ferd med å gjøre slaver av de gjenværende gruppene av mennesker. En del av disse underjordiske foretrekker ennå bare å spise dem. Så viser det seg at det også finnes en tredje aktør. Og med en mengde løse tråder ender bok 1 og jeg ser frem til å få svar på i hvert fall noen av dem i bok 2.
Det som slo meg når jeg leste denne serien er at Vertigo har utgitt noen av de beste amerikanske seriene siden starten i 1993, men har aldri hatt behov for å skildre noe som kommer i nærheten av den virkelige virkeligheten, bare alternative som her. Edginton er britisk og det første jeg leste av ham var en kort fortelling, som siden ble til den grafiske romanen Kingdom of the Wicked tegnet av D`Israeli (Matt Brooker), i Heavy Metal tidlig på 90-tallet. Siden har navnet hans dukket opp med jevne mellomrom og seriene holder som oftest høy kvalitet. Francesco Trifogli vet jeg dessverre fint lite om.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar