tirsdag 16. september 2014

Tilværelsens utholdelige tretthet

Virkelighetsflukt er et av de essensielle kravene en stiller til tegneserier. Mae West sa i sin tid: Too much of a good thing can be wonderful. Vel, i de fleste tilfeller kan det stemme, men det er og befriende å lese en tegneserie som tar utgangspunkt i det vi oppfatter som den virkelige verden. Ikke nødvendigvis en korrekt gjengivning av virkeligheten, men noe som ligger ganske nærme. Slik at en ikke trenger å forholde seg til kosmiske problemstillinger eller sette seg inn i det ondes anatomi. Heller erstatte det med det hverdagslige. Denne nysgjerrigheten om hvordan dette ene livet kan leves av andre.
Michael Cho`s Shoplifter er en av disse seriene. Den eneste innsigelsen jeg hadde, og den var minimal, er at han hadde valgt en kvinnelig hovedperson og så var det hvor god kontakt han kunne sies å ha med sin feminine side. Det får andre bedømme, men hos meg forsvant denne mulige innvendingen etter å ha lest noen få sider. Hovedpersonen er altså den ubevisst frustrerte og single Corrina Park. Etter fire år med engelsk hovedfag på college jobber hun nå i et reklamebyrå. Med uoppfylte drømmer har hun kompensert for dette med å perfeksjonere det å stjele tidsskrift, men bare fra butikker i de store kjedene. Så synes løsningen å åpenbare seg og så blir det slik tilværelsen ofte har bevist tidligere at løsningen heller blir det motsatte.
Av en eller annen grunn har alderen gjort meg mer sippete og slutten på Shoplifter gjorde øyekrokene noe fuktigere enn vanlig. En helt enkelt og vakkert fortalt historie som denne er ment å gjøre det. Cho selv kom til Canada fra Sør-Korea som seksåring og sier selv at han lærte engelsk ved å lese tegneserier. Når det så kommer til tegningene og fargevalg i Shoplifter minner de meg mye om Darwyn Cooke`s i serien Richard Stark`s Parker. Og det var ment som et kompliment.

Ingen kommentarer: