tirsdag 10. mars 2015

Uorganisert pedantisk (2)

Jo eldre en en blir jo viktigere blir gjentagelsene. Det at en kan si eller tenke noe en rekke ganger blir snart den mest effektive måten å kunne huske noe som helst.
 Kanskje en av grunnene til at mennesker av den litt eldre typen mimrer så mye om gamle dager. Siden jeg også har innsett dette har jeg ingen motforestillinger om igjen å fortelle hvor jeg første gang ble virkelig oppmerksom på Barry Windsor-Smith. Da hadde han tegnet forsiden og baksiden på Dave Sim`s Sword of Cerebus vol. 5 og hadde også bidratt med en kort historie. Så i 1990 begynte Bladkompaniet å trykke hans historier om Conan fra 1973 og utover. Og så en var nesten blitt dus med (selvfølgelig i overført betydning) en av de virkelig store tegneserietegnerne.


Barry Windsor-Smith`s Weapon X, er for Wolverine, hva Frank Miller og Bill Siekiewicz`s Love and War var  for Daredevil. Det at amerikanske mainsteam serier ble transformert til stor kunst. Og at det dukket opp et sted ingen ville lete, utenom Roy Lichtenstein da. Med Weapon X har Windsor-Smith gjort nesten alt. Manus, tegninger, fargelegging og teksting. En av få individualister i den samlebåndsfabrikken som var (er?) Marvel Comics.


Historien Weapon X ble først utgitt i Marvel Comics Present 72 til 84 1991. Her møter en Logan etter at han har sluttet som agent for den kanadiske regjeringen i Alpha Flight og er i ferd med å gjøre sin versjon av Leaving Las Vegas. Så blir han kidnappet av ukjente gjerningsmenn, plassert i en tank og dette laboratoriet er drevet av et ytterst hemmelig statlig foretagende. Her starter en rekke medisinske tester og etter å ha funnet ut at Logan, med sin helbredende evner, er den riktige til å motta et adamantiumskjelett. For siden å hjernevaske ham og gjøre ham til den perfekte agent med mord som spesiale.


Det finnes ingen superskurker i denne historien og ingen av Marvel`s andre helter kommer Logan til unnsetning. Hans eneste motstandere er laboratoriets vaktstyrker, offiserer som leder eksperimentet og noen få mer eller mindre hensynsløse vitenskapsmenn. En får også se mye til Wolverine`s dyriske aspekter og hvorfor dette navnet ble gitt ham. Weapon X er en serie som hjelper en å fortrenge Hugh Jackman`s tolkning av denne karakteren og kanskje gi en mer "realistisk" beskrivelse av hva denne "helten" egentlig er.

Ingen kommentarer: