mandag 9. mars 2015

Uorganisert pedantisk


Det første jeg leste av The Uncanny X-Men på norsk, Prosjekt X, var som tilleggserie i Fantastiske Fire superseriepocket nr.1 1979 (det kom for øvrig bare en i denne serien og historiene var tegnet av Jack Kirby, uten at det gjorde dem noe bedre).
Så dukket de opp i Atlantic Spesiel i 1981 skrevet av Chris Claremont og tegnet av Dave Cockrum og siden John Byrne. De fikk sin egen serie både i 1984 og 1990, det kom et album i 1985, men den helt store interessen var der ikke blant norske serielesere. I forbindelse med filmene kom det en ny serie i 2003 og den gikk inn i 2006. Og det på tross av interessen for filmene. I 2006 kom også den innbundne boken X-Men: Opp av asken på Egmont av Claremont og Paul Smith.Når det gjelder Wolverine var det i bladet Hulk, utgitt på Atlantic forlag, en gang i 1980. Den første historien hvor han dukker opp som hemmelig våpen (canadisk) og skal forsøke å stanse denne grønne kolossen med det begrensede vokabularet. Oppi det hele dumper den nord-amerikanske varianten av den avskyelige snømannen, Wendigo. Egentlig en forbannelse pålagt en som har spist forbudent kjøtt. Skrevet av Len Wein og tegnet av Herb Trimpe (skapt av Wein, Roy Thomas og John Romita sr. i 1974). Den første miniserien med Wolverine som hovedperson kom på norsk i 1987. Denne var skrevet av Claremont og tegnet av Frank Miller og er det den siste Wolverine filmen er løselig basert på. I 2001 kom serien Wolverine og som gikk inn i 2002 etter 12 nr. Etter dette fikk den plass i X-Men og siden kom det enkelte utgivelser i serien Gigant.


Mitt eget forhold til Prosjekt X var at på 80-tallet var det kanskje en av de beste superheltseriene jeg fikk lest til siden å bli en nokså incestuøs og langdryg såpeopera. Unntaket ble vel faktisk det som på norsk skrevet av Grant Morrison. Og med det er det vel sagt nok om Uncanny X-Men på norsk og da blir det bare litt mer om Wolverine litt senere.

Ingen kommentarer: