mandag 13. april 2015

Det første avsnittet i serien Tegneserier en bare (nesten) får lest hvis en er veldig interessert

Nittiårene holdt på å bli det tiåret hvor tegneserieinteressen min nesten ble vasket bort av det faktum at dårlig råd og en, ikke bare, trasig tilværelse ikke er en altfor god kombinasjon. Det ble også det tiåret hvor den tok helt av.
Hvor jeg i en periode kjøpte rundt sytti serier i måneden. Og mens dette stod på så lanserte DC sin nye imprint Helix (skulle egentlig ha hatt navnet Matrix, men noen hadde allerede rappa det) utelukkende med science fiction serier. Og hvor flere av disse var skrevet av etablerte og ordentlige forfattere (av bøker altså).Tre år tidligere (1993) hadde de lansert Vertigo og det hadde allerede rukket å bli en moderat suksess.


Dermed fikk jeg, til meg å være, en genial ide. Hvorfor ikke abonnere på alle disse nye titlene. Og det gjorde jeg så. I alt kom det tretten forskjellige titler her og bare en overlevde nedleggelsen i 1998. Det var Warren Ellis og hans Transmetropolitan som ble overført til Vertigo. To kom i samlet utgave, Garth Ennis/Carlos Ezquerra: Bloody Mary og Michael Moorcock`s Multiverse. Resten av de månedlige seriene ble kansellert og fikk muligheten til å bli glemt i fred. Blant Helix-titlene var flertallet faktisk miniserier og så var det Dave Gibbons/Angus McKie`s one shot The Dome.


Disse seriene var nok i overkant ambisiøse og ble aldri gitt nok tid til å etablere kontinuitet eller få et stort nok lesergrunnlag, før de ble plutselig kom med sitt siste nummer. Et par av dem opplevdes også som dørgende kjedelige da de kom ut.


Så i helgen fant jeg frem de ni heftene som kom med forfatteren Christopher Hinz (Paratwa-trilogien) og Tommy Lee Edwards`Gemini Blood. Basert på denne trilogien og tegnet i en stil som har mye til felles med Mike Mignola`s. Hinz skrev også miniserien Dead Corps, tegnet av Steve Pugh, også denne utgitt på Helix. Å oppsummere handlingen i disse 200 + sidene blir for meget for meg, men det som var gledelig var at den som serie fungerte mye bedre nå enn det den gjorde for nesten tyve år siden og at selve historien fremdeles fremstod som original.

Ingen kommentarer: