torsdag 5. november 2015

Siden det nettopp var Halloween

Jeg trodde jeg hadde skrevet siste innlegg om serien eller fenomenet Crossed, den gang ei. Denne serien er som en avhengighet en desperat prøver å kvitte seg med. Som skitt som ikke lar seg vaske av. Et mareritt du sjelden våkner opp fra. Noe som er så mørkt at hver strime av lys blir en personlig seier. Og når forlaget Avatar hyrer inn Alan Moore til å skrive den nye serien Crossed + One Hundred blusser denne avskyvekkende interessen opp igjen med full kraft.

Handlingen er lagt til hundre år etter at katastrofen inntraff. Menneskeheten har klart å organisere seg. De smittede har blitt stadig færre og en har begynt å gjenoppdage fortidens teknologi. Vår hovedperson er Future Taylor og hun kan sies å være denne tidsalderens bibliotekar. I løpet av disse første seks heftene lærer hun seg en hel del om Robert Heinlein, Isaac Asimov og andre forfattere i sjangeren. Alt fra et Encyclopedia of Science Fiction hun fant i et gjenglemt bibliotek. En av hennes oppgaver er å reise sammen med kollegaer og finne mer av disse restene av fortiden. De er innom Graceland som har fått en helt ny betydning. På disse reisene kommer hun også over eksempler på at The Crossed kan ha organisert seg. Et alter med et bilde av en ukjent mann, en sunket båt er noen av indikasjonene. Det finnes få lykkelige slutter i dette universet, men denne samlingen ender da med en cliff hanger…………
Det er noe en kan merke seg med Avatar er at ingen av de store navnene knyttet til forlaget gjør sine beste ting her. Slik er det også med Alan Moore. Med Neonomicon fikk han vist at han behersker denne sjangeren av horror og en stor beundrer av HP Lovecraft. Med 100 days er ikke alle kreative kraner åpnet, men ide og historie er sånn midt på treet. Det som trekker virkelig ned er dette språket som Moore har konstruert for disse som har levd så lenge uten sivilisasjon. Hvor de enkleste ord er byttet ut med nye enklere og de mer avanserte setninger uttales korrekt. Ufattelig irriterende! Tegneren; Gabriel Andrade, er en de desidert beste tegnerne jeg sett tegne en serie fra Avatar. Selv om jeg er litt interessert i hvordan historien fortsetter blir nok dette det siste innlegget om Crossed.

Ingen kommentarer: