tirsdag 24. august 2010

Siden ingen andre har kommet på å si det, jeg er så flink !!

En ny uke og en ny liste kan det virke som, skjønt så hyppige er de vel ikke. De fem øverste titlene er nye eksempler på hvordan det blomstrer innenfor det svenske tegneseriemiljøet. Theos kan sies å være en svensk utgave av Tintin og hvor Terry synes å ha blitt byttet ut med en bjørn. Jeg hadde tenkt å lese den første boken en gang i løpet av våren, men den forvillet seg inn blant alt det andre rotet på pulten min og dukket ikke opp igjen før ganske nylig. Og da var det så mye annet å lese. Runde og Moen har etter som jeg har fått med meg fått mye ros for oppfølgeren til De Fire Store : Når de døde våkner fra 2007. Sikkert veldig fortjent.

Ola Skogäng : Theos : De förlorade sidornas bok

Sofia Olsson : Hetero i Hägersten

Simon Gärdenfors : Simons 120 dagar

Kolbeinn Karlsson : The Troll King

Sylvain Runberg / Boris Talijancic : Hammerfall album 1

Øystein Runde / Geir Moen De Fire Store bok 2

Jeg syntes Icaro hadde en veldig åpen slutt. Inntil jeg fant ut at det var i hvert fall en bok nr. 2. Det tok ikke mer enn halvannet år. Matt Kindt gjør sin debut på Vertigo med Revolver og jeg tør ikke glede meg siden hans 2 Sisters var så bra.

Moebius / Jiro Taniguchi : Icaro bok 2

Matt Kindt : Revolver

Kyle Baker er en av de serieskaperne jeg synes er virkelig morsom. Jeg skulle ha skrevet om hans Why I Hate Saturn for lenge siden, men en smule prestasjonsangst har forhindret det. Kanskje en av de mest interessante seriene til Baker er Nat Turner. Her forteller han historien om slaveopprøret Turner ledet i 1831 og som med Spartacus fikk det ingen lykkelig slutt. Og det kanskje nært forestående USA fortsetter Brian Wood å skildre i DMZ.
Kyle Baker : How to Draw Stupid

Lewis Carroll / Kyle Baker : Classics Illustrated : Alice in Wonderland

Edmond Rostand / Kyle Baker : Classics Illustrated : Cyrano de Bergerac

Kyle Baker : Nat Turner

Jason Aaron / R.M. Guera : Scalped : The Gnawing bok 6

Brian Wood / Dean Ormston, m.fl. : Northlanders : Blood in the Snow bok 3

Brian Wood / Ricardo Burchielli : DMZ : Hearts and Minds bok 8 Scott Meyer : A Collection of Basic Instructions : Help is on the Way

Scott Meyer : A Collection of Basic Instructions : Made with 90 % Recycled Art

De to bøkene av Scott Meyer ser ut som de inneholder en rekke nyttige tips om det meste og så er jo gjenvinning viktig. Kriminalforfatterinnen Janet Evanovich gjør sin debut som tegneserieforfatter med Troublemaker. De tre samlingene med Battle Pope er fra når Kirkman begynte å gi ut serien på Image Comics.


Janet og Alex Evanovich / Joëlle Jones : Trouble Maker

Robert Kirkman / Tony Moore m.fl. : Battle Pope volume 1-3

Wally Wood : The Wizard King Triology : Odkin Son of Odkin

The Wizard King dukket første gangen opp i Witzend nr. 4 1969. Witzend ble startet i 1966 av Wood selv og var den første tegneserie fanzinen hvor bidragsyterne var mer eller mindre profesjonelle.


Nattsvermer
Flyr stille
Gjennom mørket
Lysene tennes

3 kommentarer:

Jo sa...

Jeg har lest den første boken om Theos og den var riktig underholdende. Jeg klarer ikke helt å se sammenligningen med Tintin, bortsett fra at Skogäng i likhet med de aller fleste europeiske (med unntak av de fra de britiske øyer) er direkte eller indirekte inspirert av Hergés mesterverk. Selv om serien har den klassiske europeiske blandingen av humor og spenning er det en mer okkult stemning enn i Tintin, noe som etter forsiden å dømme ser ut til å bli videreført i bok 2.

Jeg er begeistret for mange av Kyle Bakers serier og humoren i dem (selv om ikke alle er like vellykkede). Han skal selvsagt ha lov til å prøve seg på rent seriøse serier, men han klarte ikke å berøre meg med Nat Turner slik han tydeligvis ønsket.

Wally Wood kunne jo tegne bedre enn de fleste, men Wizard King er vel ikke akkurat hans beste verk. Jeg leste første del for en del år siden, og husker det som en ganske uoriginal fantasy-historie der jeg ikke brydde meg særlig om fortsettelsen.

Men du er jo flink da.

Lars Gundersen sa...

Til mitt forsvar må jeg få lov å si at jeg har ikke lest den ennå. Når det kommer til det okkulte er det noe som kan sammenlignes med Floc`h og Francois Rivieres album, f.eks. Mødet ved Seven Oaks ?

Det tok en stund før jeg fant ut at Baker var farget, dermed tror jeg at det vil gi serien en ekstra dimensjon og vi har vært uenige når det kommer til serier før. Inntil videre gleder jeg meg litt til å lese Nat Turner.


Jeg og har lest del 1 av The Wizard King, mens jeg ennå gikk på gymnaset. Fikk låne den og flere andre serier, bl.a. den tidlige science fiction serien til Comes og andre serier jeg ikke har sett siden, av tysklæreren min, Øyvind Lutro. Nå har jeg også lest del 2 og jeg vil ikke si den er uoriginal, bare ufullendt. Altfor mange ideer bare halvveis gjennomført. Og Wood har tegnet bedre enn dette. Allikevel er det en viktig serie i tegneseriehistorien og derfor er det viktig å den i bibliotekets samling og å ha lest den selv.

Takk !!

Jo sa...

Nå er det lenge siden jeg leste Møtet ved Seven Oaks, men Theos minnet meg mer om Tardis Adele og sælig italienske serier som Dylan Dog og Martin Mystère (serien er jo også laget i typisk italiensk format, mest kjent i Norge gjennom Tex Willer).

Jeg vet ikke om jeg noen gang har sett et fotografi av Kyle Baker, men han opptrer jo i serien om sin egen familie, The Bakers. Forhåpentligvis får du mer ut av Nat Turner enn jeg gjorde.

Du har kanskje rett i at problemet med The Wizard King var mer at den var ufokusert enn at den var uoriginal, og at det nok uansett er noe man bør få med seg.